RECEPT: Punjene pohovane tikvice

by | mart 3, 2010

Punjene pohovane tikvice


POTREBNO JE: (za 4 osobe)

Vreme pripreme: 45 min.
Mrsno jelo

 

  • 8 mladih tikvica
    300 g feta sira
    100 g dimljene pečenice
    3 kisela krastavca
    3 dl tartar sosa
    mešavina začina, so
    Za pohovanje:
    3 dl ulja
    3 jajeta
    200 g prezle
    150 g brašna

PRIPREMA:
1. Tikvice oguliti, pa pažljivo izdubiti sredinu. Potom ih kratko blanširati u slanoj vodi, ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohlade.
2. Dimljenu pečenicu i krastavce sitno iseckati.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti feta sir, dimljenu pečenicu i kisele krastavce, te začiniti po ukusu.
4. Pripremljenim filom puniti tikvice, a zatim ih zatvarati komadima koji su ostali prilikom dubljenja.
5. Filovane tikvice uvaljati u brašno, pa u umućena jaja, i na kraju u prezlu, te ih pržiti na vrelom ulju dok ne porumene. Pečene tikvice ostaviti da se prohlade, a potom ih preliti tartar sosom.

REČ PLUS:

Visok udeo vode čini tikvice idealnom namirnicom za dijetu, a da bi se potpuno iskoristila lekovita svojstva ovog povrća, preporučljivo je da se konzumiraju sa korom.

 

Izvor:  

Tagovi: