RECEPT: Smuđ u blitvi sa povrćem

by | avgust 10, 2010

Smudj u blitvi sa povrcem

POTREBNO JE:

  • 500 g fileta smuđa
  • 2 veze blitve
  • 400 g pelata paradajza
  • 3 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 150 g brašna
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 5 dl supe od povrća iz kocke
  • so, biber
  • mešavina začina

Za marinadu:

  • 1 veza peršuna
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 limun
  • mešavina začina

PRIPREMA:

1. Filete smuđa iseći na krupnije komade, začiniti po ukusu, uvaljati u mešavinu brašna i mlevene paprike pa propržiti na vrelom ulju.
2. Blitvu kratko blanširati u slanoj vodi, potom je izvaditi i osušiti kuhinjskom krpom. Pelat paradajza i crni luk iseći na kockice, a šargarepu očistiti i izrendati na krupno rende.
3. Na malo ulja propržiti crni luk kako bi postao staklast, dodati šargarepu pa i nju kratko propržiti.
4. Kada je šargarepa napola dinstana, dodati pelat paradajza i začine po ukusu pa dinstati dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.
5. Na svaki list blitve staviti po parče prženog smuđa, naneti kašiku dinstanog povrća i zaviti u sarmu.
6. Vatrostalu posudu nauljiti, poslagati sarmice od blitve, preliti supom od povrća i staviti u zagrejanu rernu na 
200 ºC da se zapeku. Zapečene sarme preliti marinadom.
Marinada:
1. Peršun i beli luk što sitnije iseckati, sjediniti sa sokom od limuna, maslinovim uljem i začiniti po ukusu.

 

REČ PLUS:

Riba bi na svakom jelovniku trebalo da se nađe bar dva puta nedeljno,
jer se u njoj nalazi najveća količina dragocenih omega-3 i omega-6
masnih kiselina!

 

Izvor:  Dobra hrana logo

Tagovi: