Jednostavni recepti za savršen džem

by | septembar 3, 2020

Poželela sam da probam da napravim džem koji će sačuvati arome i prirodnu slatkoću voća, a čiji sastav neće pokvariti velika količina šećera koji se obično stavlja u džemove. Nakon „istraživanja” koje je uključivalo i praktični deo u kuhinji, izdvajam dva recepta. Prvi je tradicionalniji, s ukuvanim (tj. zapečenim) voćem i dužim rokom trajanja. Drugi recept za džem je moderniji, brz, bez kuvanja, kod kojeg voće ostaje sirovo, pa se samim tim ne gube dragoceni hranljivi sastojci, ali on neće moći dugo da stoji.

Recept za džem od šljiva i kajsija

Biće vam potrebne šljive, kajsije i sterilisane teglice. Za dobar džem je važno da voće bude potpuno zrelo. S obzirom na to da sam ovaj džem prvi put pravila, odlučila sam da eksperimentisanje započnem s manjom količinom, sa 2 kg šljiva i 2 kg kajsija. Voće sam oprala, ostavila da se dobro ocedi, a zatim sam svaki plod prepolovila i izvadila mu koštice.
Poređala sam ih na dva pleha od rerne (u jednom plehu šljive, u drugom kajsije) i stavila ih da se peku oko 1 h i 30 minuta, na 200 stepeni C. Posle nešto više od sat vremena pečenja proverite koliko je tečnosti ostalo – džem je gotov kad skoro sva tečnost ispari. (Napomena: Tokom pečenja, voće sam promešala samo jednom, otprilike nakon 45 minuta u rerni. Tom prilikom sam ga i usitnila – blago zgnječila, varjačom kojom sam mešala džem.) Pred kraj pečenja, ukoliko želite, džem možete obogatiti kašičicom cimeta, aromom ruma ili vanile, lavandom, majčinom dušicom, a u džem od šljiva može se dodati i nekoliko kockica crne čokolade ili pak kašika kakao praha. (Pročitaj: Zdravi i ukusni ovseni keksići od samo tri sastojka)

Kako sterilisati teglice

Da bi ovakav džem imao duži rok trajanja, potrebno je vruć sipati u vruće, sterilisane tegle. Kako to da uradite? Teglice koje ste prethodno dobro oprali (najbolje u mašini za sudove na višoj temperaturi), poslažite na pleh, koji ste obložili papirom za pečenje. Treba da budu bez poklopaca, vrhom okrenute nadole i da se međusobno ne dodiruju. Tako pripremljene ih stavite u hladnu rernu, koju ste uključili na 180 stepeni C, te ih ostavite oko 30 minuta.
Sterilizujte i poklopce tako što ćete ih kuvati u vrijućoj vodi 10 minuta. Izvadite ih iz vode i stavite da se ocede na čistoj krpi, okrenute otvorom nagore. Kada su tegle i poklopci pripremljeni, još vruć džem sipajte u vruće tegle, i to do samog vrha teglice. Poklopite pa okrenite teglu naopačke. Ostavite ih tako obrnute dan-dva. Domaćice kažu da se tako pripremljen džem ne kvari godinama, iako u njemu nema dodatog šećera niti bilo kakvih konzervansa. Međutim, kada teglicu jednom otvorite, moći će da stoji u frižideru oko nedelju dana, ne duže. (Pročitaj: Niste sigurni da li je hrana koju imate u frižideru ispravna? Poslušajte savete stručnjaka i izbegnite kockanje sa svojim zdravljem)

Sirovi džem od bobičastog voća sa čija semenkama

Recept za džem

Ovo je jedan od onih dodataka doručku koji će vam odmah, od jutra, ulepšati dan, a bukvalno će se sam pripremiti tokom noći. Potrebno vam je bobičasto voće po izboru i čija semenke. Za čija-džem koristila sam
zamrznuto bobičasto voće, jer je čak i u sezoni jeftinije od svežeg, koje više volim da serviram upravo onakvo kakvo jeste – sveže. Mera koju sam koristila jeste šolja bobičastog voća i kašika čija semenki. (Pročitaj: Seme bosiljka – riznica minerala u majušnom zrnu)

Šta treba da se uradi? Jednostavno se u posudi pomeša voće sa semenkama, pokrije tanjirićem ili ekofolijom i ostavi u frižideru tokom noći. Ujutro se izvadi iz frižidera, voće se izgnječi viljuškom i promeša. Ovako pripremljen čija-džem prebacite u teglicu. Možete ga čuvati u frižideru do nedelju dana. Uživajte u njemu tako što ćete ga dodati u ovsenu kašu ili čijapuding, namazati na palačinke ili krišku tonus hleba, mogućnosti su razne…

Jasmina UbiparipGuliver/Getty images