Šarene i ukusne: Prolećne kocke

by | maj 3, 2016
Foto: Bakini slatkiši

Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:
Za koru:
– 4 jajeta
– 200 g šećera
– 3 kašike brašna
– 2 kašike mlevenih badema
– 1 vanil-šećer
Za fil I:
– 1 puding od čokolade
– 3 kašike šećera
– 3 dl mleka
– 125 g putera
Za fil II:
– 300 g malina
– 100 g šećera
– 10 g želatina u prahu
Za dekoraciju:
– 200 g marcipana
– zelena i crvena prehrambena boja
– 180 g džema od višanja

Priprema:
Kora:
1. Belanca razdvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati šećer i vanil-šećer muteći sve vreme.
2. U sneg od belanaca dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći. Na kraju dodati brašno i bademe pa polako promešati varjačom.
3. Pravougli pleh prekriti papirom za pečenje pa razliti u njega pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C 15 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa preseći uzdužno na tri dela.
Fil II:
1. U šerpu sipati 2 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti puding od čokolade sa preostalim mlekom pa sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
2. Puter penasto umutiti te dodati u ohlađeni puding i izmiksati.
Fil II:
1. Maline usitniti u blenderu pa sjediniti sa šećerom i kuvati dok masa ne proključa. Skloniti sa ringle.
2. Želatin pripremiti po uputstvu sa pakovanja i umešati u toplu smesu od malina. Ostaviti da se ohladi i počne da želira. Tokom mirovanja povremeno promešati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati čokoladni filom pa prekriti drugom korom. Zatim naneti fil od malina i završiti sa trećom korom.
2. Gornju koru premazati sa malo džema od višanja.
3. U malo marcipana dodati crvenu a u veći deo zelenu prehrambenu boju i mesiti dok se ne dobije ujednačena nijansa. Potom zeleni marcipan istanjiti pomoću oklagije između dva papira za pečenje a od crvenog oblikovati cvetiće. Istanjenim zelenim marcipanom prekriti gornju koru kolača.
4. Sačekati da se kolač stegne pa ga iseći na kocke i dekorisati cvetićima.

Tagovi: