Smrznute ili osušene namirnice: Koja varijanta je zdravija?

by | 28 decembra, 2021
Smrznute ili osušene namirnice

Smrznute ili osušene namirnice- koja varijanta čuvanja hrane zadržava najviše nutritivnih vrednosti, otkrivamo vam u nastavku.

Bilo da ste u potpunosti upoznati s zamrzavanjem ili sušenjem (dehidratacijom) namirnica, i dalje imamo mnogo toga da naučimo o ovim načinima čuvanja i skladištenja hrane.

Ovi načini čuvanja namirnica su postali još popularniji u poslednje vreme, naročito tokom pandemije koronavirusa. Ipak, da li je bolje zamrznuti svežu hranu ili je ipak osušiti? Evo šta kažu stručnjaci.

Smrznute ili osušene namirnice

Sušena hrana nije nikakva novina, a na ovaj način ljudi su čuvali namirnice već hiljadama godina unazad. Zamrzavanje, s druge strane, je, možemo reći, noviji trend. Ali koji je zdraviji?

Glavna razlika jeste što zamrznuta hrana ima duži rok trajanja. Ipak i jedna i druga metoda mogu da izmene ukus samih namirnica. A kada već moramo da biramo, šta izabrati?

Stručnjaci se slažu da zamrznute namirnice čuvaju veću količinu nutrijenata i minerala od sušenih. Uz to, zamrznuti možemo sve (pa čak i mlečne proizvode, jaja, povrće), dok smo po pitanju dehidratacije namirnica malo ograničeni.

Pročitajte… Suve šljive su sjajne za kontrolu telesne težine

Sušenjem hrane ona čuva 80% vode, što znači da, iako ovo nije dugotrajan metod kao zamrzavanje, ipak nije toliko loš odabir za čuvanje namirnica. S druge strane, sušeno voće tokom ovog procesa uglavnom sadrži dodati šećer.

Zaključak je da je ipak bolja opcija izabrati zamrznutu hranu, ukoliko smo već u mogućnosti da biramo.

.

 

lepotaizdravlje.rs nitrub/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.