Sojino mleko: Zdravstveni benefiti i nuspojave

by | 29 aprila, 2022
sojino mleko

Sojino mleko je jedno od najpopularnijih biljnih mleka danas. A koliko je ono zdravo, te ima li negativne posledice po nas, pokušavamo da otkrijemo u nastavku. 

S rastom popularnosti veganske ishrane, pojavila se i potreba za biljnim vrstama mleka. A nekako, u svemu tome, upravo se sojino mleko istaklo kao napopularnije. Koliko je njegova konzumacija zapravo zdrava, otkrivaju stručnjaci.

Sojino mleko i zdravlje

Bez laktoze

Ovo mleko ne sadrži laktozu, te je pogodno za osobe koje su netolerantne za laktotu, ali i za vegane i vegeterijance, kao i za sve one koji, iz bilo kog razloga, izbegavaju namirnice životnjskog porekla.

Malo masti i kalorija

Ovo mleko sadrži manje zasićenih masti od bademovog mleka, a šolja sojinog mleka ima samo 80 kalorija. Uz to, ovo mleko prepuno je proteina i nutrijenata sličnih kravljem mleku. Međutim, sojino mleko ne sadrži mnogo kalcijuma.

Pročitajte i… Kako napraviti biljno mleko- kompletan vodič za početnike

Borba sa upalama

Isoflavoni su sastojci u sojinom mleku koji umanjuju upale u organizmu. Uz to, ovo mleko sadrži i antioksidante koji podržavaju zdravlje srca.

Bolji san

Soja je prepuna triptofana, amino kiseline koja pomaže telu da proizvodi hormon sna- melatonin. Stoga, sojino mleko može da pomogne u uklanjanju nesanice.

Nuspojave sojinog mleka

Oko 94% soje koja se uzgaja na američkom tlu je genetski modifikovana. Iako se ovakvi usevi smatraju generalno sigurnim, savet je da izbegavamo ovakve namirnice.

Pfitoestrogen koji se nalazi u soji ponaša se kao estrogen u telu. Neke studije su pokazale da muškarci koji ispijaju sojino mleko imaju smanjenju proizvodnju spermatozoida, ali dalje studije na ovu temu su potrebne.

Pročitajte i… Da li je zdravije bademovo ili sojino mleko?

Neki sastojci sojinog mleka mogu da uspore apsorpciju proteina i ugljenih hidrata.

Isto tako, neke studije su pokazale da osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom treba da izbehavaju ovo mleko, jer postoji veći rizik od pogoršanja stanja. I u ovom slučaju neophodna su dalja istraživanja.

Savet za kraj jeste da je, kao i s bilo kojom drugom namirnicom, važno biti umeren.

lepotaizdravlje.rsflyingv43/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.