Šta je kari? Vodič za početnike, plus recept!

by | jul 30, 2021
Letnji kari s leblebijom, kokosovim mlekom i limunom

U tekstu koji sledi nekoliko je osnovnih stvari koje je važno da znate ako dosad niste pripremali kari, a zatim sledi recept za letnju verziju ovog jela, koju jednostavno morate probati!

Beleške iz kuhinje zapisuje: Jasmina Ubiparip

Ako u vezi s pitanjem iz naslova mislite ovako: „Kari je poznato jelo indijske kuhinje, bogato je sosom i začinima i najčešće se jede preliveno preko pirinča”… pa, niste u pravu. Kari nije indijsko jelo!

Poreklo jela poznatog pod nazivom kari

Osim ako niste boravili u Indiji, verovatno će vas iznenaditi podatak da u toj zemlji, za koju mislimo da je „postojbina karija”, ne možete naručiti ovo jelo, jer ono tamo – ne postoji. Zbunjeni? Evo, objasniću odmah. Termin „kari” u Indiji zapravo znači sos, a jelo s tim imenom nastalo je nakon što su engleski kolonizatori, po povratku u domovinu, poželeli da prenesu arome indijske kuhinje i upoznaju s njima svoje sunarodnike. Drugim rečima:

kari je britanska reinterpretacija indijske kuhinje.

3 značenja termina kari: Jelo, mešavina začina i začinska biljka (list)

Da ne bude zabune, termin kari danas, osim što označava čitavu paletu veoma različitih „saftastih” jela, sa mesom, mahunarkama, povrćem i/ili plodovima mora (najsličnije našim paprikašima ili gulašima samo mnogo bogatije začinjeno!), ima i druga značenja.

Terminom kari, osim pomenute grupe jela, označava se i mešavina začina. Ona znatno varira u broju i razmeri začina, ali najčešći sastojci su kurkuma, kumin, korijander, đumbir i crni biber. Kari kao mešavinu začina u marketima možete pronaći u formi kari praha ili kari paste, koja, opet, u zavisnosti od sastava, dolazi u različitim bojama…

I da ne zaboravim, postoji i kari list – u pitanju je začin koji se bere sa drveta kari (Murraya koenigii), takođe tipičan za indijsku kuhinju, ali ne ulazi u mešavinu začina koju mi znamo pod nazivom kari.

Kari = 1. Pikantno jelo sa dosta safta 2. Mešavina začina (prah ili pasta) 3. Začinska biljka (Murraya koenigii)

I, pre nego što pređem na recept, napomenuću još i to da je ovo jelo idealno za one koji vole varijacije i spontanost u kuhinji, jer u obzir dolaze gotovo svi sastojci koje u određenom trenutku imate pri ruci. Najvažnije je da ne štedite na začinima.

Osvežavajući letnji kari s leblebijom, kokosovim mlekom i limunom

Potrebno (za 4 osobe):

  • ¼ šolje + 4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja,
  • 240 g kuvane leblebije (ili 1 konzerva od 400 g oceđene leblebije),
  • so i crni biber,
  • 2 zelene tikvice iseckane na kockice,
  • 1 šolja (od 240 ml) kukuruza šećerca,
  • 1 crni luk iseckan na kockice,
  • oko 2 cm sitno narendanog korena đumbira,
  • 2 čena belog luka, izgnječena ili narendana,
  • 1 ½ kašika karija u prahu,
  • ½ kašičice tucane ljute paprike ili kajenskog bibera,
  • 1 konzerva (od 400 ml) kokosovog mleka,
  • 2 kašike tahini paste,
  • narendana kora i sok od pola limuna,
  • ¼ šolje svežeg peršuna, sitno iseckanog,
  • 8 krišaka grilovanog halumi sira ili škripavca,
  • 4 šolje skuvanog basmati pirinča;
  • plus: pržena leblebija, semenke susama, mladi luk i krastavac (ili drugi dodaci, po želji, za serviranje)

Priprema:

1. Zagrejte ¼ šolje maslinovog ulja u velikom, dubokom tiganju ili šerpi. U zagrejano uspite oceđenu leblebiju, posolite i pobiberite. Pržite je uz povremeno mešanje, dok leblebija ne postane hrskava, oko 5 minuta. Odvojite polovinu od ukupne količine leblebije i sačuvajte kao dodatak za serviranje.

2. U šerpu, uz preostalu leblebiju, dodajte sada crni luk, beli luk, đumbir, tikvice i kukuruz, pa posolite i pobiberite. Dinstajte 5-10 minuta dok povrće ne omekša.

3. Umešajte kari i tucanu ljutu papriku. Propržite začine desetak sekundi, pa dodajte kokosovo mleko, pola šolje do šolju vode (po proceni) i tahini. Promešajte da se sastojci dobro sjedine, pa pustite da sos proključa na laganoj vatri i nakon toga da krčka još 5 do 10 minuta dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, pa umešajte limunovu koru i sok, kao i svež peršun.

4. U međuvremenu, pripremite halumi. Na srednjoj vatri ugrejte 2 kašike maslinovog ulja na nelepljivom ili gril-tiganju. Pržite halumi dok ne dobije zlatnu boju, oko 3 minuta sa svake strane.

5. Servirajte kari. U svaku posudi ili tanjir stavite otprilike jednu šolju kuvanog basmati pirinča, pa ga obilno prelijte sosom. Dodajte po dve kriške halumi sira, pospite sačuvanom prženom leblebijom, susamom i naseckanim mladim lukom, pa upotpunite kriškama svežeg rastavca. Prijatno!

Pročitajte i… Minestrone supa toliko bogata nutrijentima da je zovu i eliksir dugovečnosti

Recept: Jasmina Ubiparip; Vrste karija: Prostock-Studio, Sommail, iJacky, fongfong2 / iStock via Getty