Šta jesti u svakoj fazi menstrualnog ciklusa

Da li znate da svaka faza menstrualnog ciklusa zahteva određene nutrijente?

by | 12 jula, 2021

U svakoj fazi menstrualnog ciklusa, organizmu su potrebni određeni nutrijenti kako bi pravilno funkcionisalo.

Održavanje hormonalnog balansa tokom ciklusa najjednostavnije je i najzdravije ishranom, a evo i kako.

Šta jesti u svakoj fazi menstrualnog ciklusa?

Preovulatorna faza

U ovom periodu, nivo estrogena i testosterona raste, a mozak proizvodi hormone koji govore jajnicima da se pripreme na stvaranje jajne ćelije. U ovoj fazi menstrualnog ciklusa, važno je da unosite hranu koja podstiče rast estrogena.
Savetuje se da konzumirate protein, namirnice od celog zrna, semenke bundeve i mlečne proizvode.

Ovulacija

Tokom ovulacije, jajna ćelija spremna je da bude oplođena, U ovoj fazi, nivo estrogena i testosterona je najveći. Savet je da ishranu u ovom periodu fokusirate na namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama (losos, jaja, avokado, orasi, čija semenke). Isto tako, konzumirajte namirnice bogate cinkom kako biste podržali lučenje progesterona.

Lutealna faza

Ova faza nas uvodi u menstruaciju, a tokom nje, jajnici dobijaju signal da je vreme da izbace jajnu ćeliju. Tokom lutealne faze, savet je da konzumirate hranu bogatu antioksidantima (španat, brokoli, bobičasto voće). Isto tako, u dnevni meni uvrstite omega 3 masne kiseline.

Menstrualna faza

Kada započne menstruacija, nivo estrogena i progesterona je najniži. Zato, u ovom periodu ishranu fokusirajte na zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, crvenom mestu i morskim plodovima. Možete konzumirati i suplemente gvožđa, usled gubitka ovog minerala zbog krvarenja. Cin podržava proizvodnju estrogena, pa jedite više semenki budneve i lana. (Pročitajte i… Namirnice koje umanjuju menstrualnu bol)

Savet plus: Kombinujte namirnice bogate gvožđem s namirnicama koje sadrže vitamin C, kako bi apsorpcija gvožđa bila delotvornija.

lepotaizdravlje.rsGeorge Panteris via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.