Šta mesite ovog vikenda? Probajte neodoljive naan lepinjice sa belim lukom

Naan lepinjice neočekivano su jednostavne za pravljenje, a sa prelivom od putera i belog luka naprosto su neodoljive. Obavezno probajte ovaj indijski specijalitet!

by | 27 marta, 2021

Naan lepinjice su lagane i vazdušaste, a istovremeno su bogatog ukusa i nisu suve. Što je najbolje od svega, nije posebno komplikovano naučiti kako se prave. Savršeni recept pronašli smo kod jedne od naših omiljenih food blogerki – Alpha Foodie.

Recept za naan lepinjice sa prelivom od putera i belog luka

Donosimo tradicionalnu verziju recepta za naan lepinjice, koje se prave od najosnovnijih namirnica: belog brašna, vode, kvasca i šećera, uz dodatak jogurta i ulja koji će se pobrinuti za mekanu, jastučastu, superukusnu teksturu. Plus, prilikom posluživanja dodajemo bogati preliv od putera i beli luk.

Potrebno:

Za testo:
4 šolje (od 250 ml) belog brašna (tip 400, meko) + za dodavanje ako testo bude lepljivo
1 šolja vode
½ šolje jogurta
1/3 šolje maslinovog ulja
1 kašičica sli
14 g (pola kocke) svežeg kvasca ili 7 g (1 kesica) suvog kvasca
¼ šolje mlake vode
1 kašika šećera
Za preliv od belog luka:
Veza iseckanog svežeg peršuna
1 kašika izgnječenog belog luka
2 kašike istopljenog putera ili gija
1 kašičica soli

Priprema:
1. Pomešajte kvasac šećer i mlaku vodu u posudi za mešenje. Obratite pažnju na to da se kvasac dobro istopi. Sačekajte 10-ak minuta da počne da raste.

2. U posudu sada dodajte brašno, vodu, jogurt, maslinovo ulje i so i mesite rukom dok se ne formira testo. Testo treba da postane glatko i vrlo elastično. (Isprobajte i… Slasne njoke koje se tope u ustima)

3. Oblikujte testo u kuglu, premažite ga odozgo uljem da se ne suši, pa prekrijte posudu za mešenje kuhinjskom krpom. Ostavite na toplom mestu da naraste. Za to će biti potrebno pola sata do 45 minuta. Testo mora da udvostruči svoju zapreminu.

4. Dok testo raste, pripremite preliv tako što ćete u šepici otopiti puter i zatim ga pomešati sa izgnječenim belim lukom, solju i iseckanim peršunom.

5. Kada testo naraste kratko ga premesite, pa ga isecite na 6-8 delova, u zavisnosti od toga da li želite veće ili manje lepinje. Lepinjice možete razvaljati oklagijom ili ih jednostavno oblikovati prstima. Ne treba da budu deblje od 0,5 cm.

6. Zagrejte tiganj sa malo maslinovog ulja na srednjoj temperaturi. Pecite jedan po jedan naan 2-3 minuta, dok se sa gornje strane ne pojave mehurići. Zatim ga okrenite na drugu stranu i pecite takođe 2-3 minuta. Ponovite proces sa svakom lepinjicom.

Nakon što ih ispečete, ubacite ih u šerpu i obavezno poklopite da ostanu tople i sveže do služenja.

7. Pre služenja (najbolje dok su lepinjice još tople), četkicom ih premažite prelivom od putera i belog luka.

Uživajte u aromi ovog recepta koji će vam, sigurni smo, ulepšati dan.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Samira Kazan (@alphafoodie)

lepotaizdravlje.rsDronG / iStock / Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.