Šta za večeru? Jednostavna terijaki piletina (gotova za 20 minuta!)

Minimum truda za eksploziju ukusa! Predlažemo da večeras isprobate nešto novo.

by | 10 juna, 2021

Ovaj recept – terijaki piletina – krunski je dokaz za to kako dobar sos (čitaj: prava kombinacija začina) može obične namirnice da pretvori u pravi specijalitet.

Šta će vam biti potrebno: piletina, crveni luk, brokoli i skuvani pirinač. Rezultat će biti superukusno i superbrzo jelo bogato proteinima i bez glutena.

Ali, moramo krenuti od sosa, jer on je duša ovog jela.

Šta je terijaki sos i kako da ga napravim?

Naravno,  najjednostavnije je kupiti gotov terijaki sos, na primer, ovde. Ali, ukoliko vam trenutno nije do odlaska u prodavnicu, ili više volite da sve što možete pripremite sami – uveravamo vas da je recept veoma jednostavan, a da namirnice verovatno imate kod kuće.

Recept za terijaki sos

Potrebno:

  • ¼ šolje šoju ili tamari sosa,
  • 3 kašike javorovog sirupa (ili meda),
  • 1 kašika izgnječenog belog luka,
  • 2 kašike sitno narendanog đumbira,
  • po želji malo tucane ljute paprike
  • + (za zgušnjavanje) 2 kašike kukuruznog skroba (gustina) i 2 kašike vode

Priprema:

  1. Pomešajte u šerpici šoju sos, javorov sirup, beli luk i đumbir, promešajte pa ugrejte mešavinu.
  2. U posebnoj posudici, razmutite kukuruzni skrob sa dve kašike vode.
  3. Uspite razmućeni skrob u vruć terijaki sos, promešajte dobro žicom da se ne naprave grudvice i pustite da se sos još malo zagreva (pazite da ne prokuva). I to je sve!

Terijaki piletina: Recept

Potrebno: 

  • oko 500 g pilećeg belog mesa iseckanog na kockice
  • 1/4 šolje kukuruznog skoba
  • oko 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crveni luk, iseckan na listiće
  • 1 veliki brokoli, iseckan na sitnije cvetiće (stabljiku sačuvajte za čorbicu)
  • 3/4 šolje terijaki sosa (može i više, po ukusu)
  • opciono: kuvani pirinač kao prilog

Priprema:

  1. Uvaljajte piletinu isečenu na kockice u kukuruzni skrob.
  2. U tiganj koji se ne lepi uspite 1 kašiku maslinovog ulja i zagrejte ga na srednjoj temperaturi.
  3. Ubacite piletinu pa je pržite 3-5 minuta. Za to vreme nekoliko puta promešajte. Gotova je kad sa svih strane postane žućkasta.
  4. Izvadite piletinu iz tiganja.
  5. U tiganj uspite preostalu kašiku maslinovog ulja. Dodajte crveni luk pa ga propržite oko 3 minuta na srednje jakoj vatri.
  6. Dodajte brokoli i dve-tri kašike vode, pa poklopite. Kuvajte 2-3 minuta da brokoli omekša na pari.
  7. Vratite u tiganj piletinu pa sve prelijte terijaki sosom. Promešajte i pustite da krčka 3-5 minuta da se svi sastojci prožmu.
  8. Servirajte toplo koristeći kuvani pirinač kao osnovu (to može biti i neka druga žitarica ili testenina – ukoliko vam nije posebno važno da jelo bude bez glutena).

Napomena: Ukoliko ste vegan ili vegetarijanac, ovo jelo pripremite sa tofuom isečenim na kockice. Važno je da izaberete čvršći tofu i da ga dobro ocedite, pre nego što ga isečete na kockice i uvaljate u kukuruzni skorb. Ostatak pripreme je isti kao sa piletinom.

lepotaizdravlje.rs rez-art / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.