Šta za večeru: Ove šnicle od karfiola sa začinima jednostavno morate probati, a deluju i antiupalno!

by | 2 decembra, 2021
Šnicle od karfiola

Šnicle od karfiola apsolutno zaslužuju da pronađu mesto među „običnim jelima“ u vašoj kuhinji, onima koje redovno spremate. I to ne samo zbog jednostavne pripreme i fantastičnog ukusa…

Mi smo uvek za uskusno jelo od karfiola, a posebno sada kada mu je sezona. Želite li gurmansku verziju sa sirom? Alternativu pire krompiru? Vegansku čorbu koja jača imunitet? Mogućnosti su razne i preukusne.

Međutim, u poslednje vreme možda najpopularnije jelo od karfiola je veganska šnicla. Ona se toliko jednostavno priprema, a toliko je ukusna da vam možda i postane omiljeni način spremanja karfiola. (A nema ni onog „sumpornog“ mirisa koji se javlja kada kuvamo karfiol.)

Pečenje ovog povrća sjajan je način pripreme, a možemo da ga poslužimo jednostavno ili da ga dekorišemo da različite zanimljive načine. Ovo jelo je odlično kao vegansko ili vegetarijansko glavno jelo. Zamislite ga kao osnovu za različite ukusne prelive – na primer, paradajz preliv. Ili, nešto egzotičnije – semenke nara sa tahinijem i naseckanim svežim peršunom.

Posebno nam se sviđa ovaj recept zbop mešavine začina: đumbir, beli luk i kurkuma. Svaki od ova tri začina imaju antiupalna svojstva. A, naravno, dodaju i neodoljiv ukus. (Savet: Razmislite da dodate i malo crnog bibera – mi svakako hoćemo – kako biste poboljšali apsorpciju aktivnog sastojka kurkume, kurkumina.)

Pečene šnicle od karfiola sa kurkumom i začinima

Porcije: 6 (ili više)

Potrebno:
  • 1 svež karfiol (700 g)
  • ½ kašičice mlevene kurkume
  • 1 kašičica rendanog svežeg đumbira
  • 1 čen belog luka, zgnječen
  • 1 kašičica mlevenog kumina
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • ½ kašičice soli
  • 7 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • naseckan sveži peršun i kriške limuna, za posluživanje
Priprema:
  1.  Zagrejte rernu na 220° C.
  2. Uklonite listove sa karfiola, ali nemojte iseći koren glavice. Isecite glavicu na kriške – ili šnicle – debljine 2 cm. Spoljašnje listove možete sačuvati za ukrašavanje gotovog jela.
  3. Pomešajte đumbir, beli luk, ostale začine i so sa 7 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja.
  4. Poređajte šnicle od karfiola na veliki pleh prekriven papirom za pečenje. Komadi ne treba međusobno da se preklapaju. Prelijte svaku šniclu kašikom začinjenim uljem. Okrenite, pa pokapajte malo i drugu stranu.
  5. Pecite 20 do 25 minuta, tj. dok karfiol ne omekša. Proverite nakon 8 do 10 minuta kako izgledaju, jer će možda morati da se okrenu.
  6. Poslužite uz mnogo svežeg naseckanog peršuna i kriške limuna. Ili sa sosom po vašem izboru.

Isprobajte i… Šta za večeru – brza „smućkana“ keto pica bez kore

tbralnina / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.