Top 6 keto-friendly začina koji će vašu ishranu podići na viši nivo

U velikom broju slučajeva, ljudi reč “dijeta” povezuju s bezukusnom hranom, ali to što pratite određeni plan ishrane ne mora da znači da vaši obroci ne mogu da budu ukusni!

by | 27 marta, 2021

Ukoliko ste navikli da u obroke dodajete raznorazne soseve i prelive, lako je pomisliti kako, kada započnete režim ishrane sa ciljem da izgubite kilograme – možete da se pozdravite sa svim tim ukusima. Ali, to je daleko od istine! (Pročitajte i… Kako efikasno primeniti keto dijetu)

Zapravo, keto dijeta dozvoljava mnogobrojne začine koji ne samo da daju aromu vašim jelima, već imaju i zdravstvene benefite! U nastavku vam otkrivamo naše favorite među keto-friendly začinima.

Keto dijeta: Koji začini su dozvoljeni

Pre nego što krenemo sa spiskom, napominjemo da kada pođete u “lov” na začine, dobro proverite spisak sastojaka na pakovanjima. Birajte one začine koji su minimalno tretirani i u kojima nema dodatog šećera i drugih zaslađivača. Sada, krenimo sa spiskom keto-friendly začina!

SUVI ZAČINI I ZAČINSKO BILJE

Sušeni biljni začini daju ukus jelima, a u zavisnosti od toga šta spremate, možete ih kombinovati. Neke biljke sadrže malo više ugljenih hidrata od drugih, ali to treba da vas brine isključivo ako planirate da dodate veliku količinu u samo jelo. Začini s najmanje ugljenih hidrata su bosiljak, korijander, nana, cimet, đumbir, estragon i majčina dušica. Origano, paprika, kim i kajenska paprika imaju nešto više ugljenih hidrata, ali su i dalje keto-friendly opcija kada se koriste u malim količinama.

GARAM MASALA

Ova mešavina indijskih začina odličan je način da dodate specifičnu aromu vašem obroku. Može se naći u formi praha i paste, a uglavnom se sastoji od mešavine korijandera, kumina, kardamoma, crnog bibera, cimeta, indijskog oraha i karanfilića. Ponekad, sadrži i druge dodatke. Ovaj “zemljani” začin može da se dodaje jelima od mesa i ribe, a odličan je dodatak supama i čorbama. Idealni keto začini!

TAKO ZAČINI

Ukoliko volite malo jači ukus, tako začini su sjajna opcija. Ipak, treba napomenuti da kupovni tako začin sadrži malo više ugljenih hidrata, pa je svakako bolja opcija da ga napravite sami. Pomešajte čili papriku u prahu, kumin, slatku papriku u prahu, beli luk u prahu, origano, so i crni biber i voila! Imate svoj ukusni, “home-made” tako začin!

KINESKA MEŠAVINA PET ZAČINA

Slično garam masali, ova slatko-ljuta mešavina začina koristi se u kineskim jelima. Kineska mešavina začina podrazumeva kombinaciju cimeta, anisa, karanfilića, moarača i sečuanski biber, a preporučuje se u pripremi mesa.
Savet: Ovi keto začini odlično se slažu sa roštiljem.

ADOBO ZAČIN

Ovaj latinoamerički začin koristi se za skoro svako jelo, od pripreme piletine i svinjetine, preko ribe i povrća. Adobo začin sastoji se od mešavine praha crnog i belog luka, origana, soli i bibera, a ponekad se dodaje i čili paprika zarad ljućeg ukusa.

“SVE OSIM PECIVA”

Ukoliko pratite makar jedan kulinarski profil na Jutjubu ili Instagramu, sigurno ste čuli za začin “Sve osim peciva” (engl. “Everything but The Bagel”). U pitanju je mešavina začina koje se obično stavljaju na pecivo – crni i beli susam, mak, sušeni beli i crni luk i morska so.

 

lepotaizdravlje.rsKarolina Grabowska via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.