Torta od banana

by | mart 8, 2011
Torta od banana

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 dl mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike ruma

Za rolat:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 dl mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • 350 g pekmeza od kajsija

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 2 vanil-šećera
  • 3 pudinga od vanile
  • 1 kg banana
  • 8 kašika šećera
  • 250 g putera
  • Za dekoraciju:
  • 4 dl slatke pavlake
  • 300 g lešnika

Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti žumanca, šećer, brašno, prašak za pecivo i 1 dl mleka. Dodati sneg od belanaca i polako promešati.
3. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smesu i poravnati. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Rolat:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti žumanca, šećer, brašno, prašak za pecivo i mleko. Dodati sneg od belanaca i polako promešati.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smesu i poravnati. Peći u zagrejanoj rerni na 
200 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi. Premazati je pek-
mezom od kajsija i uviti u rolat.
5. Pripremljen rolat iseći na parčad debljine 1 cm.

Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer, vanil-šećer i kuvati dok ne proljuča.
2. Posebno umutiti ostatak mleka sa praškom za puding od vanile, sipati u ključalo mleko i nastaviti sa kuvanjem mešajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati puter i umutiti mikserom.
4. Banane iseći na kolutove.

Finalni postupak:
1. Okruglu koru premazati polovinom fila, prekriti rolatima od pekmeza, ravnomerno rasporediti ostatak fila i poslagati kolutove banana.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte. Lešnike krupno iseckati i dekorisati tortu.

Izvor:  Dobra hrana logo

Tagovi: