Torta od jagoda

by | maj 10, 2009

Lepota i Zdravlje - Recepti - Torta od jagoda

 

 

POTREBNO JE: (za 10 osoba)

Vreme pripreme: 30 min. pečenje: 30 min.

 

  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
  • 4 dl slatke pavlake
  • 2 vanil-šećera
  • 1 dl soka od jagode
  • 2 kašike ulja
  • 1 kg jagoda

PRIPREMA: 

1. Belanca odvojiti od žumanaca, te ih umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći sve vreme.
2. U sneg od belanaca umešati žumanca i brašno, pa polako promešati varjačom. Pripremljenu masu sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu, pa peći 20 minuta na 200 °C.
3. Pečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi, a potom izdubiti sredinu piškote i iseći na kockice.
4. Većinu jagoda iseći na kocke a manji deo ostaviti za dekoraciju. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
5. Kockice piškota poprskati sokom od jagoda, pomešati sa 2/3 šlaga od slatke pavlake, vanil-šećerom i seckanim jagodama.
6. Pripremljenu masu sipati u izdubljenu koru, te staviti u frižider da se stegne.
7. Stegnutu tortu dekorisati preostalim šlagom i jagodama.

 

REČ NUTRICIONISTE:

Jagode sadrže više vitamina C od bilo koje druge vrste bobičastog voća, a u njima je i velika količina vitamina A i K, betakarotena i folne kiseline.

 

Izvor:  

Tagovi: