Neodoljivi doručak koji morate isprobati

by | 14 septembra, 2020
Chia puding

Puding nas uglavnom asocira na nešto nezdravo, što se jede kad nam u kući nestane čokolade i posle čega imamo grižu savesti. Međutim, uz određene izmene u namirnicama koje koristimo, on može postati zdrav i hranljiv. Baš takav je chia puding, čija priprema ne oduzima previše vremena, a s obzirom na to da lepo izgleda kada ga serviramo u staklenoj čaši, rado će ga pojesti čak i probirljivi mališani. (Pročitaj: Biće vam omiljen ručak, užina i doručak: Njihovo veličanstvo – palačinke sa tikvicama)

Da bismo savladali sve izazove koji nas očekuju tokom 24h, potrebno je da za doručak pojedemo nešto što će nas zasititi, ali ne i uspavati. Preopterećen želudac i masna hrana izazvaće pospanost i tromost, a to nam ne treba na početku dana.

Kombinacija voća i semenki je najbolji izbor za kvalitetan obrok. Zrnevlje je bogato mineralima i vitaminima, što važi i za chia seme. Ono je dobro za varenje i kontrolu holesterola, a sve to zahvaljujući vlaknima koje sadrži. Nakon potapanja u tečnost, semenke počinju da bubre, pa se često koriste kao jedna vrsta prirodnog zgušnjivača. Pomešajte ih sa mlekom, dodajte sveže voće i uživajte u kremastom pudingu koji se topi u ustima.

Recept za chia puding

Sastojci:
150 ml mleka ili grčkog jogurta (možete koristiti i bilo koje biljno mleko)
2 kašičice chia semenki
1 kašičica meda (Pročitaj: Znamo da je med zdrav, ali da li ste znali da je zapravo magičan)
1 kašičica sirovog kakaa
voće po želji (borovnice, iseckana banana, breskva, maline…)

Priprema:
Potopite semenke u mleko i ostavite ih da bubre pola sata. Dodajte med i kakao, pa lagano promešajte. Sačekajte da se ukusi sjedine i nakon petnaestak minuta sipajte voće. Ukoliko želite, puding možete obogatiti listićima blanširanog badema ili iseckanim pečenim lešnikom.

Chia puding možete napraviti sa bilo kojim voćem, a posebno će lepo izgledati ukoliko odaberete smokve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rachel Steenland | Vegan (@theplantriot) on


Ako volite jabuke, propržite ih na puteru sa malo cimeta i dodajte na vrh pudinga umesto svežeg voća. Ukus i miris ovakvog doručka će vas sigurno oduševiti. (Pročitaj: Omiljeni kolač kraljice Viktorije: Isprobajte originalni recept glavnog poslastičara Bakingemske palate (video))

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jess-Food Blogger (@choosingchia) on

Puding možete poslužiti i u dubokom tanjiru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @vegtastickitchen on

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.