Veganska musaka s patlidžanom: Brz i ukusan ručak

by | 31 jula, 2021
musaka s patlidžanom

Veganska musaka s patlidžanom je naš izbor za ručak ovog vikenda!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bhargavi Reddy (@beethetravelbee)

Kao što znamo, musaka je veoma popularno jelo, a najviše u Grčkoj. Uglavnom se pravi od slojeva mlevenog mesa, patlidžana, tikvica i krompira. Godinama, recepti su se dopunjavali, pa danas imamo  sa pirinčem, od ribe, morskih plodova…

Nije poznato ko je osmislio musaku, ali se veruje da ima arapsko poreklo. Tokom ranih 1900ih godina, u ovo jelo dodat je i francuski bešamel sos.

Sam patlidžan ima brojna lekovita svojstva. Pored toga što poboljšava probavu, ovo povrće snižava holesterol i reguliše nivo šećera u krvi. Uz sve to, normalizuje rad srca i sadrži brojne vitamine i minerale.

Baš smo se zato odlučili za musaku s patlidžanom. Naša verzija svakako nije tradicionalna, ali je koncept isti- musaka je ukusna i veoma zdrava. U nastavku vam donosimo ceo recept.

Veganska musaka s patlidžanom

Sastojci:

  • 4 čena belog luka
  • 2 manja patlidžana
  • 1 šolja indijskog oraha
  • 1 šolja iseckanog crnog luka
  • 1 konzerva sočiva
  • 1 konzerva pelata od paradjza
  • šolja biljne pavlake
  • maslinovo ulje
  • so, biber, origano

Isprobajte i… Musaku od ribe

Način pripreme

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  2. Iseckajte patlidžan na vertikalne kriške, posolite s obe strane i ostavite da odstoji pola sata.  Nakon toga isperite kriše i osušite ubrusom.
  3. Prebacite kriške na veliki pleh obložen pleh papirom. Pecite 15 minuta, dok kriške ne porumene. Izvadite iz rerne.
  4. Pripremite bešamel: Beli luk, indijski orah i biljnu pavlaku sipajte u procesor i blendajte dok ne dobijete ujednačenu masu.
  5. Pripremite sos sa sočivom: Na maslinovom ulju izdinstajte iseckani crni luk, sočivo i  paradajz pelat. Začinite solju, biberom i origanom i ostavite da se krčka, otklopljeno, petnaestak minuta.
  6. U blago nauljenu manju tepsiju (npr. dimenzija 20 x 30 cm) poređajte polovinu kriški patlidžana. Preko njih prelijte sos sa sočivom.  Odozgo poređajte drugi deo kriški patlidžana pa sve zalijte bešamelom.
  7. Pecite  15- 20 minuta, dok se ne uhvati zlatna korica.
  8. Poslužite toplo uz sezonsku salatu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Victoria Mergens (@vicki.mergens)

lepotaizdravlje.rsiko636/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.