Veganska pita od bundeve: Američki slatkiš na malo drugačiji način

by | 25 septembra, 2021
Veganska pita od bundeve

Veganska pita od bundeve je naš izbor za današnji desert, a evo i zašto!

Američka pita od bundeve znatno se razlikuje od pita koje smo navikli na ovim prostorima. Za razilu od čuvene „bundevare“, američka pita se pravi od obične kore, a gornji deo je kremast.

Ova pita nastala je u Severnoj Americi, odakle je i potekla sama bundeva. Danas, pita se tradicionalno služi kao desert za američki praznik Dan zahvalnosti. Pite od bundeve su iz Amerike prvo stigle u Francusku, a zatim Englesku i ostatak Evrope. Svaki narod je modifikovao recept, u skladu s sastojcima koji su imali na prostoru gde su živeli. Ipak, glavni se zadržao, a to je bundeva.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Anna Jans🌱 (@mommyimmune)

Evo i kako da napravite vegansku verziju ove jesenje poslastice.

Veganska pita od bundeve

Za 8 osoba (8 parčadi)
Vreme pripreme: 5 minuta
Vreme pečenja: 1 sat
Vreme hlađenja: 4 sata

Jedna porcija sadrži oko 270 kcal

Sastojci

Za koru:

1 1/2 šolje brašna

1 kašika šećera

1/4 kašičice soli

3 kašike kokosovog ulja

3-4 kašike vode

Za punjenje:

425 g skuvane ili pečene bundeve
1 šolja kokosovog mleka*
1 šolja smeđeg šećera**
1 kašika cimeta
1 kašika đumbira u prahu
1/2 kašičice indijskog oraščića
1/8 kašičice karanfilića
1/2 kašike soli
3 kašike skroba
biljna slatka pavlaka ili šlag (opciono)

Isprobajte i… Veganska vanila torta

Način pripreme

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
  2. Umutite sve sastojke za testo, pa ga razvucite na promer od 30 cm i stavite u okrugli pleh dimenzija 24 cm.
  3. U činiju dodajte skuvano meso od bundeve, kokosovo mleko, smeđi šećer, cimet, đumbir, indijski oraščić, karanfilić i skrob i promešajte dok se sastojci ne sjedine.
  4. Sipajte smesu na koru i ravnomerno rasporedite.
  5. Pecite sat vremena.
  6. Sredina će vam i dalje delovati poprilično tečno, ali to je normalno.
  7. Ostavite pitu da se ohladi 39 minuta, a zatim je stavite u frižider. Neka se hladi 4 sata.
  8. Poslužite uz biljnu slatku pavlaku ili šlag.

*nemojte zameniti kokosovo mleko drugim biljnim mlekom, jer smesa neće biti dovoljno gusta
**smeđi šećer možete zameniti kokosovim šećerom ili pak javorovim sirupom (u srazmeri pola šolje). Isto tako možete koristiti i med.
Pita može da se čuva u frižideru tri do četiri dana

 

lepotaizdravlje.rs bhofack2/iStock/Getty Images Plus via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.