Veganske punjene paprike: Bogastvo ukusa za sva čula!

by | 14 avgusta, 2021
veganske punjene paprike

Veganske punjene paprike idealan su izbor za one koji obožavaju ovo jelo, ali ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla. 

Punjene paprike se kod nas prave od davnina i predstavljaju pravo tradicionalno jelo. Pored toga što su ukusne, punjene paprike su prepune hranljivih sastojaka, antioksidanata i biljnih vlakana. Pored toga, ovo jelo sadrži selen, koji je i glavno oružje u borbi s virusima.

Pored paprika, danas se pune i tikvice, paradajz, pa čak i krastavac. Ipak, bez glavnog sastojaka- paprika, jelo nema tu posebnu draž.

Tradicionalno, paprike se pune mešavinom mlevenog mesa i pirinča, ali postoje i laganije varijante. Mi vam predstavljamo vegansku!

Veganske punjene paprike

 

Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme kuvanja: 35 minuta
Ukupno: 65 minuta
Kalorije po oprciji: 473kcal

Sastojci (za 6 osoba)

150 g sirovog indijskog oraha
180ml bujona od povrća
1 kašika izgnječenog belog luka
2 kašičice kvasca
1/2 kašičice soli
1/4 kašike crnog luka u prahu
1/4 kašike belog luka i prahu
1/4 kašike kurkume
1 kašika iseckane ljute paprike

Za paprike:

6 izubljenih babura
maslinovo ulje

Za punjenje:
1 kašika maslinovog ulja
1 srednji crni luk, iseckan
1 kašika izgnječenog belog luka
1/4 kašika ljute paprike u prahu
1/2 kašike kurkume
425 g crnog pasulja iz konzerve
225 g kukuruza šećerca iz konzerve
1 iseckana babura na sitne komadiće
3 šolje skuvanog smeđeg pirinča
1/4 šolje iseckanog korijandera
so, biber po ukusu

Isprobajte i… Vegansku musaku s patlidžanom

Način pripreme: 

  1. Sipajte indijski orah u bujon od povrća. Dodajte beli luk, kvasac, so, crni i beli luk u prahu, kurkumu i iseckane ljute papričice. Sipajte u blender i blendajte dok ne dobijete gustu, glatku smesu. Ostavite sa strane.
  2. Iseckanu baburu pomešajte s pasuljem i kukuruzom i dodajte skuvani pirinač. Začinite s maslinovim uljem i  dodajte izgnječen beli luk, kurkumu i papriku u prahu.
  3. Izdinstate crni luk, pa kad omekša dodajte gore navedene sastojke i dinstajte. Kada se smesa sjedini, sklonite s vatre i dodajte korijander. Promešajte.
  4. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  5. Paprike punite punjenjem i poslažite u tiganj. Prelijte maslinovim uljem.
  6. Pecite u rerni, nepoklopljeno, 35 minuta.
  7. Služite toplo uz sezonsku salatu.

Prijatno!

 

 

 

lepotaizdravlje.rs Paolo Gagliardi/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.