Vreme je za kinou: 5 novih recepata sa ovom supernamirnicom

by | 10 januara, 2020

Pre oko dve godine, kinoa se probila na prvo mesto među namirnicama koje svi žele da probaju i činilo se da svako želi da smisli svoj posebni recept sa ovim sastojkom. Kinoa je seme koje ne sadrži gluten, a vodi poreklo iz Južne Amerike, iz regije Anda. Ona je fantastičan izvor proteina, vlakana, vitamina B i gvožđa, a uz to sadrži i svih osam amino kiselina. Iako je sitnija od pirinča, ječma i pšenice, kinoa spada u žitarice neutralne boje i tvrde teksture, a po izgledu najčešće podseća na seme spanaća. Kada se kuva, zrno kinoe se vrlo brzo i u velikoj meri širi, nabubri, postaje mekše i pomalo hrskavo. Nakon što se kinoa skuva u tečnosti po vašem izboru (vodi, pilećem ili bujonu od povrća), postaje lagana, na neki način penasta i ukusom podseća na orašaste plodove. Ukus se možda najbolje može uporediti sa integralnim pirinčem i kuskusom.

Kako se kinoa  priprema?

Na jednu šolju kinoe dodajte u šerpu dve šolje tečnosti. Ostavite da proključa, pa smanjite temperaturu i ostavite da se lagano krčka pokriveno poklopcem, sve dok kinoa ne omekša. Kuvanje traje oko 15 minuta, a nemojte da vas zabrinu male klice u vidu spirala koje će se pojaviti oko svakog zrna – to je ono što će im dati hrskavi ukus.

Za još lepši ukus, dodajte koru limuna tokom kuvanja, a kada poslužujete, servirajte sa spanaćem i čeri paradajzom. Prelijte i sokom od jednog limuna i dobićete predivno jelo. Pošto je vrlo prilagodljiva namirnica, možete je kombinovati sa pečurkama, pečenom paprikom i, ako želite pravo proteinsko jelo, služite je sa pasuljem. Čista, nekuvana kinoa nema baš neki specifičan ukus, ali je odličan izbor za zdravlje. Budite kreativni, napravite svoju kombinaciju od sastojaka koje imate u frižideru, a mi vam predlažemo 5 kreativnih načina da se poslužite ovom moćnom žitaricom:

1. Kinoa salata sa paprikom i tikvicama

Getty Images

Sastojci:

kinoa – 1 šolja
tikvice – 1 komad
beli luk – 1 čen
čeri paradajz – 8 komada
maslinovo ulje
mirođija – 4 – 5 strukova
* merne jedinice

NAČIN PRIPREME

Kinoa se skuva u posoljenoj vodi u donosu 1:2 ili jedna šolja kinoe:dve vode. Kuva se 15 minuta poklopljena i na slaboj vatri. Nakon što se skloni sa ringle ostavlja se poklopljena još 10 minuta. Tikvice se iseku na kocke i proprže u zagrejanoj masnoći. U posudi za salatu se istucaju čenovi belog luka, stavlja se kuvana kinoa, ispržene tikvice i čeri paradajz isečen na polovine. Salata se začinjava solju po ukusu. Mirođija se iseče na sitno i salata se meša. Servira se ohlađena.

2. Kinoa sa piletinom i povrćem

Getty Images

Sastojci:

kinoa – 30 g
pileće šnicle – 1 komad, od buta
tikvice – 1/2 komada (mala)
šaragrepa – 1/2 komada
zelene papričice – 1 komad
krastavac – 1/3 komada
paradajz – 1/2 komada
pečurke – 3 komada
maslac – 25 g
soja sos – po ukusu, ili himalajska so
biber – prstohvat
peršun – za posipanje
* merne jedinice

NAČIN PRIPREME

Kinoa se skuva u blago posoljenoj vodi, ohladi se i ocedi se. Pileća šnicla se ispeče na gril tiganju. Povrće – tikvica, šargarepa, krastavac, paradajz i pečurke se operu. Šargarepa i paradajz se oljušte. Povrće se iseče na tanke kriške. U tiganju sa nelepljivim dnom istopimo maslac i zapržimo prvo šargarepu i pečurke. Postepeno dodajemo papričicu, paradajz i krastavac. Povrće treba da ostane hrskavo. Dodaje se pileće meso, isečeno na parčiće i kinoa. Začinjavamo sa soja sosom, himalajskom solju i biberom. Serviramo jelo posuto sitno iseckanim peršunom.

Recept dana: Salata sa plavim patlidžanom i narom

3. Kaša od kinoe sa jagodom i kokosovim mlekom

Getty Images

 

Sastojci

kinoa – 1 šolja
jagode – 10 – 15 komada
kokosovo mleko – 2 šolje
voda – 1 šolja
banane – 3 veoma zrele
urme – 5 – 6 komada
jaje – 1 komad
esencija vanile – 1 – 2 kapi
cimet

NAČIN PRIPREME

Kinoa se opere i kuva se u vodi i jednoj šolji kokosovog mleka dok joj zrnca ne popucaju. Svi ostali sastojci se samelju u blenderu. Dolivamo u već skuvanu kinou. Meša se i ostavlja se da se krčka još 3-4 minuta. Razliva se u posudice i stavlja se u frižider. Po želji u kašu možete da dodate grudvu maslaca dok je vruće.

Sutlijaš sa jabukom koji vraća u detinjstvo

 

Opcija 2: Kinoa+ kokosovo mleko+iseckane banane i jabuke+ malo putera od kikirija čine sjajnu kombinaciju za doručak ili užinu. Probajte! Foto: Getty Images

4. Krekeri od kinoe

Getty Images

Sastojci:

– 1/3 šolje čia semenki

– ¾ šolje vode

– ¾ šolje skuvane kinoe

– 1/3 šolje bundevinih semenki

– 1/3 šolje susama

– so

– biber

– humus

Priprema:

Prvi korak jeste da dobro operete sveži kinou, a zatim da je potopite u činiju vode i ostavite da odstoji oko 15ak minuta pre nego što krenete sa kuvanjem. Kada kuvate ovu namirnicu treba staviti diplo više vode nego što imate kinoe u šerpi. Ringlu upalite na najjače i ostavite kinou da proključa. Zatim još 10 minuta kuvajte kinou na laganoj vatri. Za to vreme zagrejte rernu na 180C. U činiju srednje veličine sipajte čia semenke i vodu, a zatim ih mešajte dok se ne sjedine i ostavite da odstoji oko 5 minuta dok se ne stvori želatinasta smesa. Kinou procedite, a zatim sipajte u veliku činiju u koju ćete dodati i bundevine semenke, susam, so, biber i čia semenke. Dobro promešajte, a zatim varjačom prebacite smesu na papir za pečenje i rasporedite ravnomerno prema obliku tepsije. Pecite oko pola sata, a zatim izvadite iz rerne i isecite krekere u oblike kakve želite. Okrenite svaki kreker na drugu stranu, pa ponovo vratite u rernu na još 25 minuta. Kada se krekeri ispeku, ostavite ih da se ohlade oko 15 minuta. Krekere poslužite uz humus ili neki drugi umak.

Recept dana: Humus od avokada

 

5. Punjeni patlidžan sa kinoom

Getty Images

Sastojci:

patlidžan – 4 komada
kinoa – 150 g
pečurke – oko 300 g
luk – 1 glavica
paprike – 2 komada (crvena i zelena)
paradajz – 1 komad
šećer – 1 prstohvat
so
biber
majčina dušica
ulje
parmezan

NAČIN PRIPREME

Patlidžani se iseku po dužini na pola. Izdube se, posole i ostave otprilike 30 min. da se iscede. Kinoa se natapa otprilike 30 min. Opere se i kuva se u odnosu 2:1 (dva dela vode nasuprot jednom delu kinoe). Kada voda počne da ključa, ostavi se tako oko 20 min. na tihoj vatri. U dubokom tiganju se izdinsta sitno iseckan luk zajedno sa iseckanom zelenom i crvenom paprikom i pečurkama. Začini se sa soli, biberom i majčinom dušicom. Na kraju se dodaje jedan usitnjen paradajz i prstohvat šećera. U smesu se dodaje i kinoa. Lepo se promeša. Operu se patlidžani i poređaju se kao čamčići u tepsiju. Pune se smesom. Nakon toga se zapeku oko 30 min. na 180 stepeni u rerni. Gotovi punjeni patlidžani mogu da se posluže sa parmezanom.

Recept dana: Zdrav doručak u teglici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.