Health and More: Izbegavate kafu? Probajte ove zamene!

by | 9 septembra, 2021
Zamene za kafu

Da li spadate u grupu ljudi koji ne mogu da zamisle početak dana bez kafe? Ali, ni popodne, pa ni veče? Stručnjaci kažu da su dve do tri šoljice kafe dnevno sasvim u redu. Međutim, prevelika doza kofeina može se negativno odraziti na naše zdravlje. Dakle, ako preterujete, bilo bi dobro da „povučete ručnu“ i smanjite količinu kafe koju konzumirate. A to će svakako biti lakše uz adekvatne zamene za kafu. Od mr ph Hristine Lazarević Milošević, sa Instagram profila Health & More, saznali smo koji nam napici mogu pomoći u tome.

Piše: Hristina Lazarević Milošević

1. Kafa od cikorije

Ova zamena za kafu poznata je vekovima, a smatra se da je prvi put ušla u upotrebu u Francuskoj početkom XIX veka kada su zbog nestašice kafe, ljudi počeli da dodaju mleveni koren cikorije u topli napitak. Koren cikorije bogat je mnogobrojnim vitaminima i mineralima, naročito je dobar izvor inulina, pa dokazano poboljšava rad organa za varenje, pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i smanjuje upalne procese u organizmu.

Za razliku od obične kafe, kafa od cikorije ne sadrži kofein, pa je mogu konzumirati i osobe sa visokim krvnim pritiskom, ali je NE SMEJU PITI TRUDNICE, jer može izazvati spontani pobačaj.

Ja sam je probala, i iskreno ne mogu reći da je identičnog ukusa kao prava, domaća kafa. Ko pije kafu zbog ukusa i mirisa, ovo definitivno nije pravi izbor za njega, jer će se razočarati.

Ali nije loše isprobati nešto novo. Širimo vidike, pa zašto da ne.

2. Kakao

Verujem da ne postoji osoba na svetu kojoj mirisni kakao napitak, s vremena na vreme, ne predstavlja pravi užitak. A pored predivnog mirisa, kakao je i izuzetno zdrav! Obiluje magnezijum, gvožđem, bakrom, cinkom, kalijumom i mnogim drugim korisnim sastojcima.

Bogat je antioksidansima koji učestvuju u borbi potiv slobodnih radikala i na taj način sprečava razvoj nekih degenerativnih bolesti.

KAKO JA PRAVIM KAKAO

Potrebno:

1 kašičica sirovog organskog kakaoa

½ kašičice mlevenog cimeta

1 šolja bademovog mleka

Priprema:

U šerpici pomešajte sve sastojke i ostavite da proključaju. Nakon toga, spijate napitak u šolju i prepustite se uživanju.

3. Inka

I inka spada u biljne zamene za kafu. Najčešće se sastoji od oko 58% mlevenog ječma, 35% raži, 5% cikorije i 2% repe.

Odlična je alternativa kafi, jer njen ukus neodoljivo podseća na ukus nes kafe ili kapućina. Slično kafi od cikorije, inku mogu konzumirati čak i osobe sa visokim krvnim pritiskom, jer uopšte ne sadrži kofein.

Za razliku od kafe, inku možete konzumirati u mnogo većim količinama od kafe bez bilo kakvog straha da će naštetiti vašem zdravlju. Ujedno je odlična i za smirivanje želuca, pa se preporučuje osobama koje pate od želudačne kiseline.

4. Kafa od maslačka

Za kafu od maslačka sam čula prošle godine, u doba izolacije, dok sam iščitavala i učila o lekovitosti maslačka. Kafu od maslačka možete napraviti i sami, veoma jednostavno:

RECEPT

Koren maslačka isecite na sitne komade, pa ga pecite u rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne poprimi tamnosmeđu nijansu. Ostavite da se ohladi, a zatim ga sameljite u blenderu. Nakon toga ga potopite u vrelu vodu i za pola sata procedite. Možete dodati nezaslađeno biljno mleko po želji. Za jednu šolju kafe potrebno je 6 kašika pečenog korena.

5. Biljni čajevi

Čajeve obožavam, to već znate, i o njihovim benefitima neću previše pisati ovde, ali ono što bih želela da zapamtite jeste da ŠOLJICA ČAJA UJUTRU ima pregršt pozitivnih dejstava na naš organizam. Toliko da bi mogao roman da se napiše! Šoljica ujutru ispijenog čaja povoljno utiče na digestivni trakt, umiruje nervozna creva, štiti organizam od infekcija… Sadrži čitav niz korisnih fenola, antioksidanasa i biološki aktivnih supstanci, koje imaju preventivno i lekovito dejstvo.

Ako odustajete od kafe, zeleni ili crni čaj odlične su zamene za kafu, jer sadrže najveći procenat kofeina.

Pročitajte i… Koji čaj izabrati – u filter kesicama ili rinfuzi?

6. Zlatno mleko

Umesto kafe možete da pijete mleko sa kurkumom. Kurkuma je odlična za oporavak organizma, jer ima antizapaljenska svojstva i sadrži brojne antioksidanse. Obiluje hranljivim sastojcima, a fantastičnog je ukusa u kombinaciji sa cimetom i đumbirom.

RECEPT

Potrebno:

1 čaša bademovog ili kokosovog mleka

½ kašičice kurkume

½ kašičice cimeta

prstohvat mlevenog bibera

Priprema:
Zagrejte mleko na šporetu, zatim dodajte ostale sastojke i promešajte. Kada se svi sastojci sjedine, sklonite sa ringle i servirajte u svoju omiljenu šolju.

 


Hristina Lazarević Milošević je po struci diplomirani magistar farmacije, a u duši je veliki zaljubljenik u fitoterapiju i prirodne preparate. Studije farmacije završila je na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a septembra 2020. godine upisala je doktorske akademske studije medicinske nauke, na istoimenom fakultetu, u oblasti preventivne medicine.
Autorka je instagram stranice @__health.and.more__, na kojoj promoviše lekovitost biljaka i prirodne recepte, koji doprinose jačanju zdravlja. Želja joj je da se uz njene savete što veći broj ljudi posveti očuvanju i unapređenju zdravlja i da im u podsvesti uvek odzvanja misao „JAČATI ZDRAVLJE“, a ne „LEČITI BOLEST“.

 

Matthieu Jungfer via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.