Zaobiđite kupovne keksiće i sami napravite zdrave, energetske štanglice od tri sastojka. Mislite da je nemoguće? Ovaj recept je dokaz da hranljive i ukusne pločice možete spremiti lako i prilično brzo. Mali broj sastojaka štedi vreme jer nema dugotrajne pripreme, a pored toga, sigurni ste da u njima nema nepotrebnih sastojaka ili aditiva.
Ove energetske pločice su napravljene od indijskog oraha, urmi i čokolade, a svaki od tih sastojaka ima važnu ulogu:
Indijski orah: ovi neslani orašasti plodovi sadrže nezasićene masti zdrave za srce. Takođe su odličan izvor magnezijuma i bakra i dobar izvor vitamina K, gvožđa, fosfora, mangana i cinka.
Urme: jedna urma ima oko 66 kalorija, 18 g ugljenih hidrata, 16 g prirodnog šećera i 2 g vlakana. Takođe sadrži male količine B-vitamina, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma i nekoliko fitokemikalija (biljnih jedinjenja koja pomažu u sprečavanju i borbi protiv bolesti), uključujući antocijanine, karotenoide i polifenole. Urme pomažu da se sastojci štanglica povežu i dodaju im prirodnu slatkoću. (Pročitaj: Želite da smršate i imate jak imunitet? Evo šta bi trebalo da jedete)
Čokolada: pored toga što doprinosi ukusu, crna čokolada sadrži i teobromin, antioksidans koji dokazano pomaže u smanjenju upale i snižavanju krvnog pritiska.
Zdrave štanglice sa indijskim orahom
Sastojci:
1 šolja sirovog indijskog oraha, grubo iseckanog
1 1/2 šolja urmi bez koštica
40g crne čokolade
prstohvat soli
Priprema:
Prepecite indijski orah dok malo ne porumeni (3 do 4 minuta), pa ga ostavite da se hladi najmanje 10 minuta. Zatim ga stavite u blender, pa dodajte urme i so i blendajte sve dok ne dobijete glatku pastu. (Pročitaj: Tiramisu u čaši – lagani dezert za prave sladokusce)
Obložite manju staklenu posudu papirom, pa preko njega kašikom rasporedite masu. Utapkajte prstima kako biste poravnali. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 15 minuta.
Istopite čokoladu i prelijte je preko kolača, pa ga vratite u frižider na dva sata. Pažljivo izvucite papir i stavite kolač na dasku za sečenje. Oštrim nožem isecite na osam štanglica i poslužite. Ostatak čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru do pet dana. Prijatno!