Govor Anđeline Džoli o kojem bruji ceo svet

by | 16 juna, 2015

Glumica Anđelina Džoli održala je pre nekoliko dana govor prilikom gostovanja na dvogodišnjem Samitu Afričke unije, kako bi privukla pažnju na ženska prava koja su još ugrožena u mnogim delovima sveta.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Danas svi svetski mediji bruje o njenim moćnim izjavama.

Naime, ona se usredsredila na nasilje i ljudska prava koja su ženama i mladim devojkama širom sveta uskraćena, prenosi „Independent„.

Vlada globalna epidemija nasilja nad ženama, kako u problematičnim zonama, tako i u mirnim mestima, a svuda se još tretiraju kao zločini niskog prioriteta sa blagim kaznama„, istakla je Anđelina i dodala da su pripadnice nežnijeg pola i na udaru ekstremista, koji nad njima sprovode varvarsko nasilje.

To je posledica našeg grupnog neuspeha da sprečimo i okončamo sukobe koji dovode do ljudske patnje neslućenih razmera„, kaže glumica.

Osim što je ukazala na velike propuste u sistemu i pravosuđu, Anđelina je ponudila i rešenja za ovaj problem.

Potrebna nam je politika i zakon koji će zaštititi žene. Taj zakon treba da se fokusira na žene, treba da ga sprovode žene, zapravo, treba i da ga odrede žene. Ali ne na račun muškaraca, ne umesto muškaraca, već pored muškaraca i sa muškarcima„, zaključila je Anđelina i zaslužila gromoglasan aplauz, kao i poštovanje žena širom sveta.

Glumica se za sam kraj osvrnula i na najvažniju tačku – uključiti muškarce u borbu za ženska prava.

Nema jačeg stuba stabilnosti od jakih, slobodnih i obrazovanih žena. I nema inspirativnijeg modela ponašanja od muškarca koji poštuje i ceni žene i podržava ih kada ih vode„, završila je Anđelina.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.