Hailey Bieber u problemu zbog „smeđih sjajnih usana“

by | 24 januara, 2023
Hailey Bieber

Kada kažemo „smeđe sjajne usne“ to nama ništa ne predstavlja sem opisnih prideva. Međutim, izraz „Brownie glazed lips“ je bio simbol rasne diskriminacije. Naime, smeđe sjajne usne su označavale tehniku šminkanja koje su koristile Afroamerikanke. Zbog toga je Hailey Bieber (Hejli Biber) upala u kontroverzu o prisvajanju tuđe kulturne svojine.

Hailey Bieber na meti kritika

 

Manekenka se nedavno našla na udaru kritika zbog preuzimanja tehnike šminkanja koji je sinonim za meksičko-američku i afroameričku kulturu. Hailey je podelila svoju novi mejkap za jesen preko TikTok-a koristeći izraz „Brownie glazed lips“. Iako je u pitanju njen prepoznatljivi glazirani (sjajni) izgled usana, u kombinaciji sa tamno smeđom olovkom za usne, donelo je i ne baš tako sjajne rezultate. Naime, izgledom sličnost nije samo u nazivu koji je Bieber skovala, već i u samoj sličnosti šminke.

@haileybieberready for all the fall things including brownie glazed lips ✨✨✨♬ cant erase – weeping audios

Reakcija fanova

 

Dakle, dok je to nekada bio izvor rasne diskriminacije, sada, kada je to uradila manekenka, to je postalo hrana za kulturu zasnovanu na trendovima. Ovakav njen potez pokazuje jasan disparitet između etničkih grupa i komercijalizaciju latinoameričke i afroameričke kulture. To je profit koji one nikad ne bi mogle da zarade u njihovim zajednicama za nešto što je kulturno svojstveno njima. Hailey zato i te kako može da postavi „novi trend“ i ima koristi iz toga.

Latinoamerička i afroamerička zajednica ipak nisu jako burno reagovale, mada reakcija postoji. Mnogi fanovi su samo ostavili sakastične komentare na njen tutorijal, dok je određeni broj ipak prokomentarisao tutorijal na očiglednijem nivou.

Kreatorka TikTok-a, Taija Reed (Taidža Rid), ipak je odlučila da prokomentariše situaciju obraćajući se Hailey i njenim fanovima.  „Svi ćete učiniti sve osim da crnim i smeđim ljudima date priznanje“, rekla je Reed u videu. „Odakle, mislite da ste ga dobili? Budite realni.”

@tajiareed #greenscreenvideo absolutely tf not. #fypシ #foryou #likeamonarch #cleanbeauty ♬ original sound – TJ

Iako su fanovi Hailey Bieber pokušali da je odbrane raznim opravdanjima, ona mora da ukloni TikTok video snimak i da odgovori na optužbe o kulturnom prisvajanju.

Frazer Harrison/GettyImagesEntertainment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.