Categories Stil života

Umeće slušanja – odlika pravih prijatelja

Razmislite iskreno, kada ste se poslednji put našle sa najboljom prijateljicom, a da barem jedna od vas nije konstantno gledala u svoj telefon? U vremenu pametnih telefona i društvenih mreža, naša pažnja uglavnom je fokusirana na mnogobrojne poruke i obaveštenja, koja se nižu na ekranima našeg telefona, što nas u mnogome sprečava da pomno pratimo razgovor sa prijateljicom, sa kojom smo odlučile da provedemo podne.

Pođimo od toga, kako bismo se osećali da nekome pričamo nešto što nam je zaista važno i shvatimo da nas on sluša, ali nas zaista ne čuje. U tom trenutku, zapitale biste se imate li vi prijatelja i koliko je njemu ili njoj uopšte do vas stalo. Isto je i u vašem slučaju. Trebalo bi da su nam prijatelji neuporedivo važniji od socijalnih mreža i da želimo da sa njima provedemo kvalitetno vreme, spremni da ih saslušamo.

Postoji nekoliko načina da se bolje fokusiramo na ono što nam prijatelji govore, kako bismo ih saslušali i pomogli da se bolje osećaju:

1. Zaboravite svoje probleme

Kada razgovarate sa osobom, koja očekuje da je saslušate, morate joj pokloniti pažnju u potpunosti. Što zahteva da svoj život i probleme barem na kratko ostavite po strani. Ukoliko je vašem prijatelju potrebna podrška, dopustite da danas njegov život i brige budu u fokusu.

2. Slušajte da biste nešto naučili

Ako nije reč o razgovoru, koji podrazumeva rešenje nekog problema, već vodite debatu o nekoj temi, možda vam se dopadne nečiji stav ili način razmišljanja. Uvek je korisno čuti, šta neko drugi misli, kako biste još jednom preispitali validnost svog mišljenja.

3. Pitajte sve što vas interesuje

Vaš sagovornik osećaće se kao da ga zaista slušate, ako postavite neko pitanje u vezi teme o kojoj razgovarate i tako pokažete svoje interesovanje.

4. Dopustite sagovorniku da završi

Ako zaista pažljivo slušate svog sagovornika pustićete ga da dovrši svoju misao. Na taj način ukazujete poverenje i poštovanje svom prijatelju!

Razgovor i pažljivo slušanje odlika su pravih i posvećenih prijatelja, kakav bi trebalo da bude svako od nas. 

Foto: @maia.joy

Pročitajte i…Lepota življenja: Koraci ka spoznaji sreće

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA