Šest saveta kako da pametnije upravljate svojim novcem

by | januar 7, 2016

Mnogima je cilj da u 2016. godini poboljšaju finansijske navike. Samim tim došlo bi do smanjenjem stresa jer su finansijske teškoće nešto što muči mnoge.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Precizirajte i zapišite svoje ciljeve

Naravno da je, za postizanje cilja, korisno da znate tačno šta želite da postignete. Što ste precizniji, to je bolje. Na primer, zamenite „Želim više da štedim“ sa „Uplaćivaću 5 odsto više za penziju”. Uz to, istraživanja su pokazala da zapisivanje ciljeva povećava mogućnost za njihovo ostvarenje za čak 49 odsto.

Pročitajte i… 6 saveta za one koji žele poslovni uspeh u 2016. godini

2. Finansijski se osigurajte

Za početak možete stvoriti fond za hitne slučajeve sa sredstvima koja će vam „spasiti život“ kada izgubite posao ili vam se pokvari automobil. Takođe je dobro da štedite novac za penziju s čim je najbolje početi što ranije.

Još saveta potražite na sledećim stranicama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Potreban je plan za koji se možete držati

Teško ćete se držati plana koji je prekomplikovan. Neka bude jednostavan: od mesečne plate oduzmite fiksne troškove, iznose za štednju i penziju i nemesečne troškove poput poklona za praznike. Sve što vam ostane možete da potrošite na ono što želite.

Pročitajte i… Životna škola: Kako da pronađete idealan posao za vas

4. Razdvojite ciljeve

Razmislite o mogućnosti otvaranja posebnih računa ili podračuna za pojedine ciljeve za koje štedite. Na taj način lakše možete da vidite svoj napredak, a možete i automatizovati doprinose za te račune da ne morate posebno da razmišljate.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Pametno koristite bonuse

U slučaju bonusa kao što su božićne nadoknade možete da isprobate pravilo 90/10: 90 odsto sredstava upotrebite za velike finansijske ciljeve, a preostalih 10 odsto potrošite na nešto zabavno.

Pročitajte i… Ovi koraci osiguraće vam napredak u karijeri

6. Zatražite podršku

Stvari mogu da postanu teške kada sve radite sami. Nemojte da se bojite da zatražite pomoć, bilo prijatelja, kolege ili finansijskog planera.

Tagovi: