U susret Božiću: Vreme poklanjanja nikad ne prolazi

by | januar 6, 2016

Prošla je Nova godina, ali to ne znači da je završena sezona poklanjanja. Neki su svoje poklone sačuvali za Božić, a neki se tek spemaju da odu u posetu dragim ljudima ili da se s njima vide na zakasneloj „novogodišnjoj“ kafi. Ako ste i vi među njima, onda će vam dobro doći nekoliko ideja za kupovinu poklona. Znamo da ih znate, ali kad smo u gužvi obično zaboravimo na neke tako logične stvari.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

– Prisetite se da li je osoba, koju želite da obradujete, u skorije vreme za nešto rekla „baš je lepo“, „to mi treba“ ili se oduševila kada je na vama videla neki detalj. Ukoliko se ta stvar uklapa u sumu koju možete/želite da izdvojite za poklon, odmah je kupite. Nema boljeg poklona od nečega što je neko poželeo.

– Čitajući tekstove o poklanjanju, naišla sam na tvrdnju da je kombinacija „lak za nokte + ruž + maskara“ idealna za svaku ženu. Ima smisla, pod uslovom da ta žena ne izlazi iz kuće bez karmina na usnama i da redovno lakira nokte. Budući da ova tri proizvoda, ako se odaberu njihove kvalitetnije verzije, nisu baš jeftina, bolje je opredeliti se za jedan ili dva, ali takva da ste sigurni da su zaista dobri.

– Koliko god voleli praktičnost, pa čak i ako znate da je to jedna od dominantnih osobina onih kojima poklanjate, vodite računa da božićni poklon ne liči na svadbeni ili onaj kad se ide na mladence. Ovo su dani kad se ne kupuju mali kućni aparati, već nešto lično.

– Nemojte poklanjati stvar koju vi jako želite, ali sada nemate dovoljno novca da je kupite i sebi. U tom slučaju je pitanje da li ćete je dati „od srca“, a to je u ovoj priči najvažnije.

– Izbegavajte stereotipne poklone poput ramova za slike. Kad vidim da ih neko poklanja pomislim ili da je nemaštovit, ili da poklon kupuje „reda radi“. Uzgred, nije mi jasno kako ramovi za slike uspevaju da se tako visoko kotiraju na top listi poklona u doba laptopova i pametnih telefona.

– Čuvajte račune, a osobi kojoj poklanjate recite da dobijenu stvar može da zameni ako joj se neka druga više dopada ili joj broj ne odgovara, ukoliko je reč o odeći ili obući. Ta doza praktičnosti ne umanjuje čar poklona, naprotiv, mnogo je bolje nego da se pitate šta ćete sa majicom ili sobnim čizmicama koje su vam prevelike ili premale.

– Zamislite to što ste kupili i osobu kojoj je namenjeno. Ide li uz nju? Jeste li sigurni? Poklon treba da je obraduje, a ne da je navede da promeni stil.

– Budući da je pakovanje i te kako važno, evo nekoliko predloga, za koje sam sigurna da ostavljaju utisak:

Tekst: Brankica Treskavica

Tagovi: