Ptičica, klik: Najčešće greške u pravljenju selfija

by | januar 5, 2016

Iako nam se, gledajući poznate ličnosti, čini da nema ništa lakše nego ispasti lepo na selfiju, činjenica je da je ponekad teško napraviti onu jednu pravu fotografiju koju smo spremni da postavimo na sve društvene mreže. Razlog tome su brojni faktori koje je potrebno ispuniti – dobro osvetljenje, pravi ugao, pozadina i filteri – a ovo su najčešće greške koje svi činimo prilikom pravljenja selfija.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

U mraku ste

Mada zvuči banalno, prvo pravilo savršenog selfija je dobro i, pre svega, prirodno osvetljenje. Umesto da se okrenete prema kompjuteru ili televizoru, stanite ispred prozora kako bi na vas padalo prirodno svetlo. Naravno, najbolje bi bilo da zapravo izađete napolje i uverite se i sami da dobro osvetljenje ponekad može da neutrališe podočnjake i sve senke na licu.

Ostale greške koje činite prilikom pravljenja selfija pronađite na sledećim stranama…

Foto: Instagram

Foto: Instagram

 

Koristite premalo filtera

Ne treba da se ustručavate da koristite filtere i na taj način ulepšate fotografiju pre nego što je postavite na društvene mreže. Danas postoje broje aplikacije pomoću kojih možete da umanjite podočnjake, izbelite zube ili izoštrite oči. Naravno, trudite se da budete suptilni i da ne preterujete, kako biste izgledali što prirodnije.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Koristite previše filtera

Kada je reč o aplikacijama za „peglanje“ lica, nije teško zaneti se i napraviti nekoliko pokreta više. Uvek korigujte isključivo one delova koji izrazito odskaču, a ne dirajte bore i linijice koje doprinose prirodnom izgledu. Kada je o samim Instagram filterima reč, vodite računa o njihovom intenzitetu – svaki od njih moguće je koristiti u većoj ili manjoj meri.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Zauzimate loš ugao

Ovo pravilo usavršila je Kim Kardašijan. Naime, kada pravite selfi, bradu obavezno spustite ka dole, a kameru pomerite ka gore. Ovaj balans najlakše ćete postići tako što ćete donji deo telefona držati u ravni svojih očiju, a možete koristiti i štap za selfi.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Ne koristite tajmer

Zasigurno vam se više puta desilo da sebi „odsečete“ deo lica na selfiju jer vam ruka jednostavno nije dovoljno dugačka ili je ne držite pod dobrim uglom. Sledeći put obavezno koristite tajmer i podestite ga na tri, pet ili deset sekundi. Prislonite telefon naspram zida ili neke druge pozadine ispred koje želite da se fotografišete, stanite i pozirajte!

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Fotografišete se samo jednom

Poznate dame jednoglasne su u jednom – fotografišite se beskonačno mnogo puta! Naime, dešava se jedan selfi nije dovoljan i da samo mala promena ugla ili izraza lica čini da izgledate mnogo bolje. Stoga isprobajte što više poza i uglova i ne zaboravite da svaki put namestite fokus.

Foto: Guliver/Splash

Foto: Guliver/Splash

Pravite face

Iako čini da vam jagodice izgledaju mnogo bolje, pućenje je strogo zabranjeno! Stručnjaci savetuju da, pre nego što „okinete“ aparat, obavezno udahnete, kako bi vam usne bile blago razdvojene, a izraz lice izgledao opuštenije. Takođe, preporučuje se da oči držite zatvorene, sve do trenutka dok ne čujete „škljoc“!

Tagovi: