Da li pogled kroz ružičaste naočare stvarno može da nam popravi raspoloženje?

by | avgust 3, 2017

Ovog leta naočare za sunce za roza staklima svakako su dobra ideja (barem za one među nama koje pasionirano prate najnovije trendove) — međutim, postoji još jedan razlog zbog kojeg ne bi bilo loše da nabavite ružičasti par. Prema hromoterapeutima (hromoterapija = lečenje bojama) svetlost i boje podstiču dobro raspoloženje i pozitivan odnos prema životu. Dakle, izbor nijanse stakala na naočarima nije samo pitanje mode. Najozbiljnije.

Foto: Pinterest/girlinspo

Evo objašnjenja: Prema principima hromoterapije, svaka od sedam boja duginog spektra (da se podsetimo: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta) ima svoju energiju. Ta energija je u korelaciji sa jednom od sedam glavnih čakri (prema staroj indijskoj filozofiji i religiji, čakre su energetski centri u telu) i utiče na različite aspekte našeg ponašanja — od samopouzdanja i ljubavi do komunikacije i duhovnosti.

“Boje su jednostavno svetlost različitih talasnih dužina,” objasnila je hromoterapeut Valeri Logan Klark za portal Well+Good, osnivač ordinacije za terapiju bojama iz Velike Britanije. Tu svetlost apsorbuje naše čulo vida, kao i taktilna čula na koži, a energija svetlosti utiče na nas na svim nivoima: fizičkom, duhovnom i emocionalnom.”

“Energija boja utiče na nas na svim nivoima—fizičkom, duhovnom i emocionalnom”

Praksa korišćenja boja u terapijske svrhe, koja navodno pozitivno utiče na zdravlje i raspoloženje, koristi se hiljadama godina, datirajući još iz antičkih vremena, iz drevnih kultura Kine, Egipta i Indije. Istina, ljudi tada nisu nosili naočare obojenih stakala, ali su principi ostali isti.

Foto: Pinterest/tessmeyer5

Ukoliko niste poklonik alternativnih učenja, donosimo i nekoliko naučnih činjenica koje govore u prilog tome da boje snažno utiču na nas. Studija iz 2008. godine dokazala je da određene nijanse svetlosti imaju pozitivne efekte na poremećaje sna, depresiju i postraumatski stresni poremećaj. Toliko o uticaju na raspoloženje, a što se tiče uticaja na zdravlje istraživači američkog Nacionalnog centra za biotehnološke informacije sugerišu da boje deluju na izvesne biohemijske i hormonske procese u organizmu, pomažući dovođenje organizma u balans.

Ma, čak i ako nismo 100% sigurni u hromoterapiju, naočare sa ružičastim staklima jednostavno su zabavne, a efekti koje imaju na naše raspoloženje jasni su — čim ih stavimo.

A tu je i nekoliko fantastičnih modela – koje smo pronašli na sniženjima!

Zara, 1.990 din.

Foto: Parfois, 1.799 din.

P….S….Fashion, 792 din.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.