Reče pametan sagovornik – lenjost je majka filozofije, kreacije, književnosti…

by | mart 31, 2017
Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina "Lepota i zdravlje"

Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina „Lepota i zdravlje“

Verujem da svi imamo dane kada se osećamo kao kuglica u fliperu. Pokušavamo da nađemo pravac, da napravimo neki red, ali nam mejlovi, poruke i telefonski pozivi „padaju na glavu“ kao u nekoj kompjuterskoj igrici. Kad krenemo od kuće pomislimo „prvo ću ovo, pa ono, a onda – sve što nisam stigla juče“, ali ne vredi. Odjednom „iskoči“ bar pet stvari koje juče nisu bile „ni u najavi“. Još gore je kad nije takav dan, već nedelja, pa mesec… Odjednom, imamo utisak kao da nam je neko ukrao naš život, trenutke koji su nas radovali, vreme u kome ćemo imati vremena da razmišljamo, maštamo, planiramo, pa samim tim i smislimo nešto kreativno.

Dok ovo pišem, na pamet mi pada intervju sa Vojinom Ćetkovićem tj. njegov odgovor na moju opasku da često pominje lenčarenje, a veoma mnogo radi. Rekao je: „Život me tera, a ja najviše volim da lenčarim. Lenjost je majka filozofije, književnosti, kreacije… Dok lenčarim, uvek smislim nešto zanimljivo”. Skoro sve koje poznajem život tera, pa zato i nije čudo što na instagramu ili fejsbuku saznajemo da je naša drugarica promenila boju kose, da naš prijatelj ima novu devojku, da je otvoren restoran nedaleko od naše zgrade… Još malo, pa od silne žurbe nećemo videti ni da je pred mnogim kućama i zgradama procvetala magnolija, već ćemo i to primetiti tek na instagramu.

Pitanje je da li postoji način da čovek smanji broj obrtaja te “centrifuge”, da zastane i udahne vazduh? Može li naći vreme da popriča sa decom ili roditeljima, a ne gleda krišom u sat, pitajući se da li će stići da završi sve što treba da uradi? Hoćemo li u silnoj žurbi zaboraviti da pitamo osobu koju volimo kako je provela dan? Doduše, ima li uopšte smisla pitati, kad – ako je u svetu biznisa – unapred znamo odgovor “sastanak-mejlovi-sastanak-mejlovi”. Ukoliko radi u nekoj proizvodnji, onda je odgovor “norma-norma-norma”. Doduše, norme iliti targeti su i u bankama, osiguravajućim društvima i mnogim drugim kompanijama.

Obično, kad pišem ovakve tekstove, pred kraj kažem nešto u stilu – uprkos svemu nađite vreme za kafu s društvom, da napravite kolače, da pogledate film koji vas je zaintrigirao… Sad sam, nešto, ostala bez teksta. Valjda zato što tekst pišem u četvrtak uveče, a najzadovoljnija sam kad to uradim prethodnog vikenda. Međutim, idite na tu kafu ili sladoled! Ne u inat vremenu koje nas “guta”, već da sebe obradujete. Neće svet propasti ako odahnemo… Ako zato propadne, onda sigurno nije bio dobro konstruisan.

OVDE pročitajte tekstove Brankice Treskavice iz serijala TEMA NEDELJE.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje