Branka Katić: Veliki povratak

by | novembar 20, 2020

… na daske koje život znače i u Beograd, koji je napustila pre više od dve decenije. Šta se sve za to vreme promenilo u njenom životu i kakva je kad nije na sceni ili ispred kamere, saznajemo, iz prve ruke

Nakon dugogodišnjeg boravka u Americi, potom u Engleskoj, Branka se vratila tamo odakle je sve krenulo.

– Beograd je jedino mesto na planeti gde se osećam kod kuće. A posle dvadeset godina života u inostranstvu taj osećaj mi je dragocen – uvela nas je u priču.

Na pitanje da li ostaje za stalno odgovorila je:

– Kao neko ko je više puta selio porodicu sa kontinenta na kontinent ne razmišljam o bilo kom izboru kao konačnom, ali sad i ovde imam uslova da se više posvetim svojoj umetnosti i svemu onome što mi je proteklih godina nedostajalo, a to je pozorište.

Foto: Mirko Tabašević

Prihvatanje uloge u predstavi „Sumrak bogova“, kao i stalnog angažmana u „Beogradskom dramskom pozorištu“, razlog je više što vreme sad provodi u svom gradu. Zanimalo nas je kako je izgledao povratak na „daske koje život znače“.

– Imala sam veliku tremu, kao da nikada ranije nisam igrala u pozorištu, ali i veliku sreću da sam uskočila u izvanrednu predstavu sa fantastičnim glumačkim ansamblom. Koliko god to publici nije vidljivo, ja znam da moj proces osvajanja baronice Sofi, koju glumim u predstavi, zapravo još uvek traje – bila je iskrena.

Iako se radujemo svakoj njenoj novoj ulozi, ipak, ima jedna koje se pogotovo rado sećamo – ona u filmu „Ubistvo s predumišljajem“. Koliko se Branka promenila od tada i koje je sve važne lekcije naučila za to vreme, kakva je kad nije na sceni, koji su njeni stavovi o ekologiji, starenju, nezi lica, šta je čini srećnom – saznajemo u novom broju magazina „Lepota i zdravlje“.

Tamara BogunovićMirko Tabašević