Egzotični recepti za čajne napitke koji će vam ulepšati dan

31/12/2020 in Lifestyle

Ne morate da budete poseban stručnjak za pripremu čaja da biste napravili ove fensi čajne napitke. Pred vama su recepti za čaj kakav nikad niste probali

Egzotični recepti za čajne napitke koji će vam ulepšati dan

zarza mora/Shutterstock

Šolja vrelog čaja čini čuda i hrani dušu u turobno jutro ili stresno popodne, ali ponekad vam treba i neki malo egzotičniji napitak koji će vam ulepšati dan. Srećom, listovi čaja su svestrani i dolaze u raznim ukusima, te čine prirodno ukusna pića, kaže Alekis Simons, stručnjak za čaj u Nju Džerziju. Simonsovi kreativni recepti za čaj su toliko ukusni da ćete poželeti da zamenite svoju uobičajenu vruću čokoladu za zemljane note ovih napitaka. 

 

Nana, ruzmarin i matcha latte

Ključ ovog recepta za čaj je nezaslađeni prah biljke mača (matcha). Čaj od mente (nane) daje osvežavajuću notu, koju obogaćuje malo ruzmarina za kompleksniji ukus. (Ako želite da pređete na napredni nivo, sledite savete za pravljenje penušavog matcha latte napitka.)

1. Napravite jednostavni sirup od ruzmarina i nane: u ¾ šolje vrele vode natopite ¼ šolje listića nane 6 minuta. Procedite i sipajte u šerpu, pa zagrevajte na jakoj vatri. Umešajte ½ šolje meda. Dodajte 2 iseckane grančice ruzmarina i sačekajte da proključa. Pustite da se ohladi 10 minuta, a zatim procedite.

2. Zagrejte ¼ šolje vode na 75° C. Zagrejte ¾ šolje mleka po vašem izboru dok ne proključa.

3. U blender sipajte toplu vodu, kuvano mleko, 1 kašičicu nezaslađenog mača praha, ½ kašičice čistog ekstrakta vanile, prstohvat soli i 4 ½ kašičice sirupa od nane i ruzmarina i blendirajte 1 do 2 minuta, dok ne postane glatko i penušavo.

4. Sipajte u 2 šolje i svaku ukrasite grančicom ruzmarina. Zasladite po ukusu dodatnim sirupom. (Pročitajte i: Mleko sa mućenim kikiriki puterom je najnovije piće koje osvaja internet zajednicu)

Snapdude/Shutterstock

 

 

Čaj hojicha sa indijskim orahom i kakaom

Hojicha, prženi japanski zeleni čaj, u ovom receptu se uliva u kakao, te napitku daje orašast, zemljani ukus.

1. Zagrejte 1 ¼ šolje vode na 80° C. Dodajte 3 kašike rastresitog zelenog čaja hojicha i neka se natapa u vodi 4 minuta.

2. U blender stavite 4 ½ kašičice nezaslađenog kakao praha, ½ šolje sirovog neslanog indijskog oraščića, ½ kašičice čistog ekstrakta vanile, prstohvat morske soli i 1 kašiku čistog javorovog sirupa.

3. Procedite lišće skuvanog čaja i pažljivo ga sipajte u blender. Mešajte na visokoj temperaturi 2 do 3 minuta.

4. Sipajte u 2 šolje i po želji ukrasite sušenim laticama ruže. (Pročitajte i: Koji orašasti plodovi su najzdraviji? Rang-lista izgleda ovako...)

 

Jabukovača začinjena dimljenim čajem

Lapsang souchong, crni čaj koji se suši na dimljenim borovim iglicama, u ovom napitku podseća nas na vatricu u toploj planinskoj kući.

1. Sipajte u šerpu 2 šolje jabukovače i dodajte 2 cela karanfilića, komad đumbira od 2,5 cm, oljušten i grubo iseckan, 1 štapić cimeta i zagrevajte na visokoj temperaturi dok jabukovača ne počne da ključa.

2. Smanjite temperaturu da lagano vri, poklopite i pustite da začini obogate jabukovaču 14 minuta.

3. Skinite poklopac i pojačajte temperaturu. Kada jabukovača ponovo proključa, umešajte 4 ½ kašičice Lapsang souchong crnog čaja. Isključite šporet, pokrijte šerpu i pustite da napitak odstoji 5 minuta.

4. Procedite napitak i sipajte u 2 šolje, a potom ukrasite kriškom svežeg đumbira ili štapićem cimeta.

Shape

zarza mora/Shutterstock

Komentari (0)

Loading