Radujte se! Ovo su najveseliji božićni običaji

06/01/2021 in Lifestyle

Badnji dan i sam Božić obiluju običajima. Mi vam predstavljamo one koji donose najviše veselja svakoga Božića

Radujte se! Ovo su najveseliji božićni običaji

evgenyatamanenko/iStock/Getty via Guliver

Kada danas stignemo sa posla i završimo sa obavezama čeka nas najradosniji praznik u godini. Običaji na Badnje veče i božićni običaji pružaju bezbroj prilika da se porodica okupi i da se radujemo. Ovo su najveseliji božićni običaji:

Pijukanje na Badnje veče

Dejan Ilic/iStock/Getty via Guliver

 

Paljenje badnjaka, hrastovih grana donetih tog jutra, svima je poznat običaj. Ipak, Badnje veče krije jedan kućni, radnosni običaj koji deca obožavaju, a roditelji ga često zaboravljaju.( Pročitajte i: Kako da održite mir u kući tokom prazničnog perioda)

Na Badnje veče, najstariji muškarac u porodici (ako ga nema na vidiku, slobodno se vi prihvatite posla) unosi slamu i baca je pod trpezarijski sto. U džepu sakriva četiri cela oraha i nešto očišćenih. U novije vreme, ti džepovi puni su i bombona, slatkiša.

Domaćin, nakon što je postavio slamu pod sto, baca orahe u sva četiri ugla sobe, a potom obilazi oko stola oglašavajući se kao petao ili kokoš. Deca ih slede i pijuču. Dok deca pijuču i trče oko stola (ili već svuda po kući/stanu), domaćin im baca slatkiše u slamu. 

Dok klinci budu navaljivali na slatkiše i valjali se po slami, odrasli su slobodni da se pogoste kuvanim vinom.

Istina je: stan (kuća) će vam biti puni slame i mrvica, a komšije će da se žale zbog buke. Ipak, možete li da zamislite radosnije Badnje veče?

Položajnik

Neki ga zovu Položajnik, neko Polažajnik, u svakom slučaju: to je prvi muškarac koji uđe u vašu kuću na Božić. U stvari, mnoge domaćice dogovaraju sa rođacima, mališanima iz ulice, komšijama da im dođu prvi na božićno jutro. Jer, postoji verovanje, da godina baš i neće biti dobra ukoliko na Božić prva osoba koja uđe u vašu kuću ne bude muškog pola.

Položajnik prelazi preko praga desnom nogom, čestita Božić ukućanima, priziva im blagostanje i dobija darove za to. 

Božićni pozdrav

Kako je Božić dan koji slavi rođenje Isusa Hrista, tako je uobičajeno da se ovoga dana primenjuje pozdrav: 

- Hristos se rodi!

Uobičajeni otpozdrav glasi:

Vaistinu se rodi!

Božićni ručak - nadmetanje za novčić iz česnice

Oleksandr Shchus / iStock / Getty Images Plus via Getty

 

Većina običaja koje primenjujemo za Božić vezana je za prazničnu trpezu. To je prilika da se iskupi porodica, a neretko ugošćavamo i prijatelje iako običaji nalažu da se Božić provodi isključivo kod kuće.

Šta će se na samoj trpezi naći, ostavlja se na odluku domaćici, ali se bez jednog ne može: božićna pečenica. Dakle, Božić bez mesa, kažu običaji, nije Božić. Pritom, meso ne sme biti živinsko zbog narodnog verovanja da to može usporiti progres porodice. (Pročitajte i: Nutricionista savetuje: Smemo li se opustiti za Novu godinu?)

Uz pečenicu, neizostavna je česnica. Česnica je pogača ili, u Vojvodini, pita sa orasima vrlo slična baklavi, koja se priprema uoči Božića. U nju se stavlja zlatnik (dinar, novčić). 

Česnica se uoči božićnog ručka ili, prema nekim običajima, za vreme položajnikove posete, lomi i svaki ukućanin dobija po parče. Onaj kome zapadne dinar biće posebno srećan cele godine. Nadmetanje za novčić iz česnice jedan je od najuzbudljivijih trenutaka svakog Božića.

U nekim krajevima običaj je domaćin ili domaćica otkupe ovaj novčić kako bi bagostanje ostalo u kući. (Pročitajte i: Najlepši božićni recepti: česnica, slani kolač i božićni medenjaci)

Redakcija

evgenyatamanenko/iStock/Getty via Guliver

Komentari (0)

Loading