Šta je sofrologija i kako podstiče jačanje imuniteta?

11/01/2021 in Lifestyle

Novi velnes trend u samo 5 jednostavnih rutina može podstaći jačanje imuniteta. Otkrijte šta je sofrologija i zašto je sve popularnija.

Šta je sofrologija i kako podstiče jačanje imuniteta?

g-stock studi / Getty Images via Guliver

Ukoliko želite snažan imunitet, rešenje bi mogao biti novi velnes trend - sofrologija. Ovaj velnes princip pomaže vam da se oslobodite tenzije, da negujete zahvalnost i da vaš osnovni pokretač bude pozitivna energija. (Pročitajte i: Pobedite zimski bluz: Boravak na suncu od 20 minuta leči depresiju)

Šta je to sofrologija i na koji način ovaj velnes trend jača imunitet, odgovori su koje možete naći u januarsko/februarskom izdanju magazina Natural HealthPrenosimo deo teksta.

 

Šta je sofrologija?

 

Natural Health

 

 

Da li ste ikada dan započeli osećajući se kao da ste nepobedivi, a onda ste nešto kasnije postali potpuno iscrpljeni?

Dnevni usponi i padovi energije mogu da oslabe naš imunološki sistem, što dovodi do povećanog rizika od infekcija. Ali, može vam koristiti da u svakodnevnu rutinu uvrstite sofrologiju.

„Ova tehnika opuštanja uključuje kombinaciju smirujućeg disanja, pokreta slabijeg intenziteta i vežbi pozitivne vizualizacije. Sve to zajedno dovodi svež kiseonik u naš organizam”, kaže Dominik Antiljilio (Dominique Antigilio), sofrolog koja stoji iza wellness sajta BeSophro i autorka knjige The Life-Changing Power of Sophrology.

„Kada primenjujete sofrologiju, učite telo da prepozna da je bezbedno u sadašnjem trenutku, te ono na taj način napušta modus odbrane, a aktiviraju se mehanizmi za regeneraciju i oporavak. Tako se naš imunološki sistem lakše bori protiv bakterija i virusa.”

Za početak, možete primeniti ovih pet jednostavnih mini rutina, koje je za čitaoce Natural Health izabrala Dominik.

 

5 rutina za jačanje imuniteta

 

1 Pozdravite dan

Kada se probudite, bilo prirodno ili uz pomoć alarma, vežbajte svesnost tako što ćete nekoliko sekundi mirovati. Uspravite se u krevetu, a zatim zatvorite oči, duboko udahnite i pozdravite ono što osetite odmah nakon buđenja.

 

2 Vežbajte zahvalnost

 

Kada ste prihvatili prvo osećanje, emociju ili misao, potražite pogledom po sobi nešto na čemu ste zahvalni. To može biti fotografija nekoga koga volite, vaš novi noćni stočić ili samo imajte na umu činjenicu da ste živi i da ste doživeli još jedan, novi dan. Prigrlite optimizam i neka vas obuzme pozitivna energija na nekoliko trenutaka pre nego što uplovite u dan.

 

3 Ne dozvolite da vam drugi određuju raspoloženje


Svesno se oduprite porivu da automatski uzmete telefon u ruke kako biste proverili mejlove ili društvene mreže, jer to vas može ubaciti u reaktivno stanje. Umesto toga, provedite neko vreme nakon buđenja oflajn i osetite „puls dana”. Zapamtite da sami birate s kakvim emocijama ćete započeti dan. Ne dozvolite da pasivno reagujete na događaje i ljude, tj. na ono što vam drugi nameću. Što više ostanete koncentrisani na sebe i povezani sa samim sobom, manja je verovatnoća da ćete biti pod stresom.

 

4 Oduvajte tenziju

 

Ukoliko osetite napetost ili stres kad se probudite, izdvojte nekoliko minuta da uradite vežbu Stojeće sofrologije. Stanite i podignite ruke u visini ramena. Udahnite i stavite ruke na grudi. Zatim izdahnite i raširite ruke, pa se sagnite i rukama pipnite pod. Dok ovo budete radili, izbacivanjem vazduha, izbacićete i tenziju. Udahnite dok se podižete i vratite ruke na grudi. Ostanite svesni da stojite nogama čvrsto na zemlji. Ovo je brza meditacija kretanja koja će istegnuti vaše telo, dopremiti kiseonik do mozga, a pomoći će vam da procesuirate tenziju i da se okrenete pozitivnijem uglu posmatranja. (Pročitajte i: Kako tačno stres utiče na različite organe?)

 

5 Proveravajte sami sebe

Na putu za posao ili pre nego što krenete na posao, odvojte minut da „proverite” sami sebe. Zatvorite oči i mislite na svoje ciljeve za taj dan. Zamislite sebe kako ste ih uspešno ostvarili. Dozvolite sebi da budete pozitivni. Ova vežba vizualizacije (koju obično praktikuju sportisti pre velikih takmičenja) jednostavan je način da stvorite pozitivnu nameru, odredite fokus i pokrenete motivaciju i samopouzdanje.

Više o sofrologiji naučite u štampanom izdanju Natural Health.

 

 

Natural Health

g-stock studi / Getty Images via Guliver

Komentari (0)

Loading