Kupujete mače? Kako pripremiti stan za kućnog ljubimca

11/01/2021 in Lifestyle

Deca navaljuju ili prosto imate želju, tek - odluka je pala. Kupujete mače. Zato, zasučite rukave jer morate pripremiti stan za kućnog ljubimca

Kupujete mače? Kako pripremiti stan za kućnog ljubimca

Maryviolet/iStock/Getty via Guliver

Mače ili njegova starija rođaka mačka uveseliće celu porodicu. Ipak, ako uletite u nabavljanje ljubimca bez temeljne pripreme, veselje će se brzo pretvoriti u nervozu i negodovanje. Zato, evo kako da pripremite stan za kućnog ljubimca. (Pročitajte i: Zašto je dobro imati kućnog ljubimca: Ovo će vas naterati da usvojite krznenog prijatelja i pre nego što mislite)

Mače u stanu - kako da se pripremim?

Ono što morate znati jeste da će se mače ponašati baš kako dete od godinu - dve. Popeće se na svaku površinu i zavući se na svako nemoguće mesto. 

Zato, morate da: 

- zaštitite žice i utičnice

- uklonite sve lomljive predmete koje bi mače moglo da sruši sa stolića i polica

- blokirate put do prolaza na kojima ne biste voleli da mače obavi nuždu

- uklonite biljke koje bi mogle biti toksične (recimo, ljiljani i mačke ne idu zajedno)

Kada ovo obavite, red je da napravite kutak za mače u stanu. Na jedno mesto, koje nije prometno, niti vam smeta, postavite krevet, posude za hranu, posudu sa peskom ili podlogom... 

Bilo bi dobro da iz utočišta ili prodavnice donesete i ćebence ili igračku, kako bi životinji olakšali promenu prebivališta. 

Čime se hrani mače?

Mački ne smete naglo promeniti ishranu na koju je navikla. Bar dve nedelje dajte joj hranu na koju je navikla, a potom možete menjati navike. Za mače u stanu najčešći izbor je gotova hrana, granule ili konzerve, mada je uvek najbolje ako joj sami pripremate obroke. Šta sve treba da sadrže ti obroci, saznaćete od veterinara kojem ćete voditi svog ljubimca. (Pročitajte i: Šta kućni ljubimac otkriva o NJEMU?)

 

anastas/iStock/Getty via Guliver

r

Kako držati zajedno psa i mačku u stanu?

Ako već imate mačku ili psa koji su se uveliko odomaćili, dovođenje konkurencije neće baš glatko proći. Najpre bi trebalo izbegavati bilo kakve susrete licem u lice. Tek kada se, kroz nekoliko dana, obe životinje naviknu na nepoznate mirise, možete početi da ih upoznajete. Najpre, neka između njih bude neka barijera. Recimo, držite psa na povocu. 

Gužve će i tada biti, ali im usmeravajte reakcije dajući im hranu kako nagradu. Tek kada prestanu da pokazuju neprijateljstvo, dozvolite im direktan susret. 

Kako da sprečim mače da grebe nameštaj?

Nemojte je kažnjavati i vikati, nema efekta. Najbolje je da napravite podloge za grebanje i nabavite igračke, pa da mače usmeravate ka njima.

Ohrbrujte mače da se igra što više, tako će njen nagon za uništavanjem stvari biti smanjen, a izgradićete i dublju vezu. Veterinari ne preporučuju uklanjanje kandži.

- Uklanjanje kandži nije kao sečenje noktiju. Najbliži opis bi bio da se vama odseče vrh prsta - kaže veterinar Erin Mejs. 

Prva poseta veterinaru

 

Prva poseta veterinaru zavisi od toga koje je vakcine vaše mače do sada primilo. Za mače u stanu izuzetno je važno da primi sve vakcine i to u intervalima od dve do četiri nedelje. Bez obzira na to što ćete kod veterinara primarno otići zbog vakcinacije, očekujte da će vaš ljubimac imati kompletan pregled. Nemojte da vas to zabrine. (Pročitajte i: Sedam neobičnih činjenica o vašim kucama)

 

Lista potrebnih stvari za mače u stanu:

1. Posude za hranu i vodu

2. Mačja hrana i lekovi

3. Krevet za ljubimca ili neko ćebence za spavanje

4. Posuda sa peskom ili podlogom

5. Igračke, podloge za grebanje

6. Kavez za prenošenje mačke

7. Razni proizvodi za uklanjanje mirisa i fleka od mačje mokraće

Health

Maryviolet/iStock/Getty via Guliver

Komentari (0)

Loading