Tonirane kreme za sunčanje – inovativni proizvod koji će vas oduševiti

10/06/2020 in Lifestyle
Tonirane kreme za sunčanje – inovativni proizvod koji će vas oduševiti

Lepota i Zdravlje

Krema za sunčanje je naš neizostavni saveznik čim zraci sunca postanu jaki. Međutim, mnogi od nas ne uspevaju da izađu na kraj s uklapanjem kreme za sunčanje i dnevne šminke. Ukoliko šminku nanesemo preko kreme za sunčanje, imaćemo osećaj da nam je koža teška i masna. Stvari se dodatno pogoršavaju kada koristimo proizvode na bazi minerala – tada imamo utisak da nam lice prekriva neprijatna gipsana maska. Srećom, sve veći broj brendova u ponudi ima tonirane kreme za sunčanje. (Pročitaj: Nije bitna samo krema sa faktorom – 8 načina da kožu zaštitite od sunca (video))

Ovaj inovativni preparat objedinjuje zaštitu od štetnih UV zraka s toniranjem tena. Njegova najveća prednost je ta što omogućava koži da diše (jer ne nanosimo klasični makeup), štiti je od oštećenja, ali je istovremeno čini blistavom i ujednačenom. (Pročitaj: Letnji manikir koji ostavlja bez daha)

Dermatolog Mari Hajag ističe da toniranu kremu za sunčanje treba razlikovati od šminke s UV faktorom.

Šminka sa zaštitnim UV faktorom nema podjednako delotvoran mehanizam zaštite kao što to imaju kreme za sunčanje. Ovi proizvodi funkcionišu na različitim principima. 

Koje su najbolje tonirane kreme za sunčanje

Jedna od najčešćih grešaka koje ljudi prave kada koriste šminku s UV faktorom jeste ta što ne nanose dovoljnu količinu preparata. Dr Hajag napominje da je za delotvornost potrebno naneti količinu koja odgovara kafenoj kašičici, što malo ko poštuje. Takođe, ona ističe da tonirane kreme za sunčanje ne treba koristiti isključivo leti.

Bez obzira na to koje je godišnje doba i kakvo je vreme, ultraljubičasto zračenje je uvek prisutno, a može dovesti do nastanka raka kože, melanoma, ili bar staračkih pega. Stalno smo izloženi radioaktivnom UV zračenju, pa čak i kada je oblačno, naša koža upija preko 80% sunčevih zraka. Ne zaboravite da kremu nanesete i kad se nalazite u kući ili kancelariji. UV zraci prolaze kroz staklo i mogu oštetiti vašu kožu čak i kad ste u zatvorenom prostoru.

Pri kupovini tonirane kreme za sunčanje, pratite ove smernice:

Potražite proizvod koji sadrži okside gvožđa. Gvožđe-oksid je prilično efikasan u apsorpciji vidljive svetlosti, uključujući i UV svetlost. Na taj način, on sprečava ove zrake da oštete vašu kožu, pokazala je studija sprovedena 2013. godine. (Pročitaj: Kako pronaći savršene naočare za sunce?)

Kako biste osigurali maksimalnu zaštitu od štetnih UVA/UVB zraka, dermatolozi savetuju da odaberete proizvod koji, uz gvožđe-oksid, cink-oksid ili titanijum-dioksid, obiluje antioksidansima. Poželjno je i da taj preparat bude bez mirisa, kako biste izbegli iritacije. Tokom dana, nanesite ga više puta, posebno ako ste bili aktivni. Tonirane kreme za sunčanje već sadrže hijaluronsku kiselinu i ulja koja povećavaju hidriranost kože, tako da su vam dodatni preparati te vrste nepotrebni. Na tržištu su i kreme koje sadrže svetlucave mineralne mikročestice koje će vaše lice učiniti svežim i blistavim. (Pročitaj: Ovi makeup trendovi dokaz su da leto nije otkazano (foto))

Shape

Shape, Guliver/Getty images

Komentari (0)

Loading