Categories Stil života

Zaboravite multitasking – vreme je da pronađete fokus

Mozak je najkomplikovaniji ljudski organ, ali čak i on nije podesan da obavlja efikasno više operacija u isto vreme. Zapravo, ljudski mozak je podešen da se brzo prebaci sa jedne misaone ili logičke operacije, na drugu, ali istovremeno obavljanje više radnji, zamoriće vaš mozak i dovešće vas do loših rezultata, bez obzira na vaš trud. Zato je pravo vreme da zaboravite na multitasking.

Nikada multitasking nije bio put ka uspehu, to je jedna od zabluda, zapravo, ono što vas vodi do uspešno obavljenog posla je fokus, a da biste se dobro fokusirali na ono čime se bavite, neophodno je da sve spoljašnje uticaje, koji bi mogli da vas dekoncentrišu svedete na minimum.

Najviše stvari obavićete onog trenutka, kada svoje vreme odvojite na vreme za rad i vreme za odmor, kako biste se tokom vremena za rad fokusirali, a odmor iskoristili da razbistrite misli i obnovite energiju.

Mnoga istraživanja pokazala su da multitasking koji uključuje korišćenje tehnologije, smanjuje produktivnost u učenju, na poslu ili obavljanju bilo koje misaone radnje. Jedini način za efikasno obavljanje dnevnih obaveza jeste da sve odradite jedno za drugim uz povremene pauze koje će vam pomoći da prikupite snagu potrebnu, kako biste svoj dan uspešno priveli kraju.

Ista istraživanja pokazala su da multitasking negativno utiče na brzinu rada mozga i koeficjent inteligencije.

Još jedna zabluda vezana za multitasking je ona o uštedi vremena. Zapravo, radeći dve stvari istovremeno vi ne štedite na vremenu, osim što će vam trebati više vremena da se koncentrišete na ono što radite, smanjujete kvalitet svih svojih aktivnosti, jer ni jednoj niste potpuno posvećeni.

Pročitajte i…Do produktivnog dana i motivacije, doći ćete kroz ovih 6 koraka

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA