Categories Stil života

Žene koje su doprinele da njihovi muževi postanu poznati

Ko zna kakvu sudbinu bi sledeći velikani doživeli da nije bilo njihovih mudrih, strpljivih, brižnih i žena koje umeju da vole. Ekstremno talentovani i izuzetni umetnici često imaju i nezgodnu narav, kao i poseban način života koji je trebalo ispratiti. Ipak, one su bile tu, i odajmo im počast za sve što su preživele.

Gala

Sada legendarna Gala nekad se zvala Elena Diakonov, što je tipično rusko ime. Kažu da je Gala ta koja je prva uočila genija u španskom umetniku Salvadoru Daliju. Kada su se prvi put upoznali, Dali je patio od anksioznosti, gonjen svojim demonima. To što ga nisu prepoznavali takođe ga je guralo u depresiju. Gala je postala njegova prva žena, muza, model, majka, lični asistent. Brinula se i o njegovoj karijeri, a organizovala je i izložbe i pronalazila nove klijente.

Sa njom pored sebe, Dali se postepeno lečio, i pronašao novu glad za životom. Od tada, svako delo koje je stvorio potpisivao je ‘Gala-Salvador Dali’. Uvek je govorio da je postao stvaran umetnik zahvaljujući Gali.

Mercedes Barcha Pardo

Gabriel Garsija Markez je sreo svoju buduću ženu na podijumu za igru kada je imala samo 13 godina. Uprkos njenim godinama, odmah ju je zaprosio. Iako je pristala, morala je prvo da završi školu. Venčali su se 13 godina kasnije.

Mersedes je uvek bila uz svog voljenog „Gabija“. Kada je radio na sada popularnoj knjizi „Sto godina samoće“, njihove porodice su ostale bez novca. Bila je hranilac porodice, i podržala je svog supruga i ohrabrila ga da nastavi da piše. Nakon 18 meseci knjiga je završena, ali Markez nije imao novca da kopiju pošalje uredniku. Da bi podržala svog muža, Mercedes je prodala svoj fen za kosu i seckalicu za hranu. Uskoro, Markez je osvojio svetsko priznanje i Nobelovu nagradu za svoj rad.

Joko Ono

Fanovi Bitlsa često krive Joko za raspad legendarne grupe, ali teškoće u saradnji postale su očigledne i pre nego što je Džon Lenon upoznao Joko.

Joko je predstavila mladog Lenona magičnom i nepoznatom svetu kreativnosti: avangardnim slikarima, književnosti, i ekstravagantnim performansima. Zahvaljujući Joko, Džon Lenon je lansirao svoj solo album, a naslovna pesma „Imagine“ postala je internacionalna himna za hipije. Džon Lenon je jednom rekao da je samo sa njom istinski srećan, i da Joko i on imaju jednu dušu i dva tela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA