Zvezde sa naslovnice: Intervju sa Darom Džokić

by | 7 marta, 2019

U saradnji s kompanijom Avon, okupili smo pet jakih i samosvesnih  žena, u okviru kampanje Reci NE nasilju nad ženama. Ideja je da pošaljemo nedvosmislenu poruku – do hrabrosti i samopuzdanja možemo stići ako volimo i poštujemo sebe. Na tom putu moramo biti udružene, zbog bolje budućnosti nasih majki, ćerki, sestara, drugarica.

Ljubav i poštovanje prema sebi nisu samo važni za osećaj zadovoljstva već su i jedan od najboljih mehanizama odbrane od nasilja. Sa ovim uverenjem kompanija Avon, u okviru svoje akcije Reci NE nasilju nad ženama, koju je podržala i naša redakcija, kao i mnoge poznate dame, pokrenula je kampanju kojom želi da ohrabri žene da veruju u sebe. Sa željom da na što bolji način doprinese i podizanju svesti mladih devojaka o nasilju u vezi, a time i njegovoj prevenciji, ova kompanija je podržala i projekat Autonomnog ženskog centra Mogu da neću. Projekat je poslužio i kao inspiracija kompaniji i učesnicima kampanje, u koju se uključila i naša poznata dizajnerka Ana Ljubinković, kreirajuci ružičasti Plašt samopoštovanja, kao simbol ženske snage i hrabrosti. U velikom broju gradova u Srbiji održaće se radionice na kojima će biti reči o tome šta je partnersko nasilje, kako ga prepoznati i suprotstaviti mu se. Zato, hajde da se zajedno usudimo da ogrnemo plašt samopoštovanja i promenimo poražavajuće statističke podatke koji kažu da je svaka druga žena žrtva psihičkog, a svaka treća fizičkog, nasilja.

Ohrabriti samu sebe – iznutra!DARA DŽOKIĆ, glumica

Kako vidite trenutni položaj žena u umetnosti?

Pisci počinju da pišu komade koji imaju više dominatnih ženskih likova, a umetnost je uvek presek mentalnog stanja jedne nacije. Fantastično je što postoje pokreti i akcije i što se žene ohrabruju na globalnom planu, ali ako se one intimno, iznutra ne ohrabre džaba sve. Jer žena nije stalno u masi, podržana grupom, Sigurnom kućom, u većini slučajeva je sama sa sobom i tu se sklizne u trpljenje, u strah, kukavičluk, uticaj zlostavljača ili porodice koja vuče nazad.

Kako ste vi to postigli?

Imala sam roditelje koji su me vaspitavali da budem slobodna, a onda sam imala sreće da sretnem muškarca koji me je naučio još toliko toga. Bez njega sam ostala u poznim godinama, kada sam se suočila s tim da moram sve sama. Ali krenula sam sa čvrste podloge, pa mi je zbog toga bilo lakše.

Surovi diktat lepote jedan je od mnogobrojnih izazova pred koje se stavlja savremena žena. Sa životnim iskustvom koje imate, kako vi razmišljate o svemu tome?

Nemam ništa protiv korekcija i kad su u granicama normale, podržavam ih. Nažalost, živimo u nakaradna vremena, gde su mnoge stvari dovedene do karikature. Meni smeta što se starije žene takmiče sa svojim unukama. A još mi više smeta to što mlade devojke hoće da izgledaju kao da im je 35. To trčanje za godinama je apsurdno. Pitam se – šta se tu ganja, ko propisuje koje su to tačno godine koje se jure? I da li je model Odri Hepbern ili pornoglumica? Moja poruka jeste da svako bude u skladu sa sobom.

Daru trenutno gledamo u seriji Pogrešan čovek.

Foto: Mirko Tabašević

Modna urednica: Tijana Jovanović

Asistent modne urednice: Andrea Milovanović

Šminka: Sanja Orlandić Sretković i Andrea Aničić

Frizura: Đuka Ivanović

Dizajn plašta: Ana Ljubinković

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.