Categories Stil života

Zvezde sa naslovnice: Intervju sa Majom Nikolić

U saradnji s kompanijom Avon, okupili smo pet jakih i samosvenih žena, u okviru kampanje Reci NE nasilju nad ženama. Ideja je da pošaljemo nedvosmislenu poruku – do hrabrosti i samopuzdanja možemo stići ako volimo i poštujemo sebe. Na tom putu moramo biti udružene, zbog bolje budućnosti nasih majki, ćerki, sestara, drugarica.

Ljubav i poštovanje prema sebi nisu samo važni za osećaj zadovoljstva već su i jedan od najboljih mehanizama odbrane od nasilja. Sa ovim uverenjem kompanija Avon, u okviru svoje akcije Reci NE nasilju nad ženama, koju je podržala i naša redakcija, kao i mnoge poznate dame, pokrenula je kampanju kojom želi da ohrabri žene da veruju u sebe. Sa željom da na što bolji način doprinese i podizanju svesti mladih devojaka o nasilju u vezi, a time i njegovoj prevenciji, ova kompanija je podržala i projekat Autonomnog ženskog centra Mogu da neću. Projekat je poslužio i kao inspiracija kompaniji i učesnicima kampanje, u koju se uključila i naša poznata dizajnerka Ana Ljubinković, kreirajuci ružičasti Plašt samopoštovanja, kao simbol ženske snage i hrabrosti. U velikom broju gradova u Srbiji održaće se radionice na kojima će biti reči o tome šta je partnersko nasilje, kako ga prepoznati i suprotstaviti mu se. Zato, hajde da se zajedno usudimo da ogrnemo plašt samopoštovanja i promenimo poražavajuće statističke podatke koji kažu da je svaka druga žena žrtva psihičkog, a svaka treća fizičkog, nasilja.

Treba pričati, ali još više delovati.

MAJA NIKOLIĆ, voditeljka

Koja su to goruća ženska pitanja na koja smo bar počeli, ili na koja je važno da što pre počnemo, davati odgovore?

Mislim da mi mnogo pričamo, ali da samo izgleda da i mnogo radimo. S jedne strane, osećam ogromno zadovoljstvo što je moja emisija ozbiljno društveno angažovana, pogotovo kad su žene i deca u pitanju. Dobro je skrenuti pažnju na neki problem, čuti nečiju priču, jer drugačije neke stvari počnete da doživljavate kad u studiju vidite ženu koja je pretučena ili izbačena na ulicu, a koju je policija odbila. Stavićete prst na čelo. Ali to nije dovoljno. Stvari moraju da počnu da se rešavaju onako kako je zakonom propisano – da nasilnike stavljamo na njihovo mesto, prvo daleko od žrtve, a ako je potrebno i iza rešetaka.

Pravite li razliku u vaspitanju između ćerki i sina?

Kad govorimo o odnosu prema devojčicama, dečaka učim da bude nežan, da nikad nikog ne povredi, a ako mu se to slučajno desi, da se izvini i dobro razmisli o tome što je uradio. Ali dečaci najviše uče od svojih očeva. A što se tiče vaspitanja devojčica, tu sam fanatična. Izričita sam u tome da ne dozvole da ih bilo ko maltretira, da budu svesne ko su i šta su, da ne dopuste da bilo ko u njihovoj blizini kaže da nešto ne treba da rade samo zato što su devojčice.

Kako ste radili na svom samopouzdanju?

Odrastala sam uz veliku podršku oba roditelja. Slagala bih kad bih rekla da nisam imala momente nesigurnosti, preispitivanja. Ali tu je uvek bila majka koja je znala da mi kaže pravu rečenicu, koja podstiče da budem hrabrija nego što jesam, da napravim iskorak, da rizikujem.

Maju, koja je i brend ambasadorka kompanije Avon, gledamo u emisiji 150 minuta, radnim danima u 13 h na TV Prva.

Foto: Mirko Tabašević

Modna urednica: Tijana Jovanović

Asistent modne urednice: Andrea Milovanović

Šminka: Sanja Orlandić Sretković i Andrea Aničić

Frizura: Đuka Ivanović

Dizajn plašta: Ana Ljubinković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA