Istraživanje pokazalo: Facebook utiče na nepoverenje i ljubomoru u vezi

by | 5 maja, 2018

Nije retkost da se društvene mreže ispreče na putu jednoj ljubavi, naročito što pobuđuju ljubomoru i nepoverenje.

Istraživanje je sprovedeno nad 91 studentom u vidu ankete, od kojih je 71 devojka i 20 momaka, a svi oni odgovarali su na pitanja o uticaju facebooka na njihove emotivne veze.

Ovo istraživanje pokazalo je kako je online komunikacija zauzela mnogo prostora u realnom životum, i kako iako olakšava komunikaciju, obično stoji kao prepreka među mnogim parovima.

Pa ipak, ovo istraživanje pokazalo je i da su žene te koje mnogo više prate partnerov online život, kao i da su upravo pripadnice lepšeg pola sklonije ljubomori, a da ih Facebook na to dodatno podstiče. One prate njegove prijatelje, s kim je stavljao fotografije, bivše veze i slično… U tom smislu Facebook postaje potencijalno mesto ili okidač za stvaranje konflikata u vezi.

Najčešće su komentari i lajkovi osoba suprotnog pola bili povod za ljubomorne scene.

Psiholozi tvrde da je jedini razlog za nadzorom tuđih društvenih mreža i ljubomoru sopstvena nesigurnost.

Pročitajte i…7 razloga zbog kojih je ok ostaviti ga

60% ispitanika potvrdilo je da društvena mreža može biti povod za raskid. 30% njih smatra Facebook jednom od većih pretnji za emotivni odnos. Čak 42% proverava društvene mreže svog partnera, a 38% proverava vreme koje njihov partner provodi na društvenim mrežama.

Neki ispitanici potvrdili su da Facebook može biti odlično sredstvo za namerno izazivanje ljubomore kod partnera.

Ljubomora je prirodno osećanje, ukoliko je u nekom odnosu prisutna u zdravim količinama. To je određena vrsta straha koju osoba oseća kada procenjuje da postoji potencijalna opasnost da osoba koju ona voli zavoli nekog drugog ili kad se seksualna pažnja te osobe usmeri na druge, a Facebook, kao platforma namenjena komunikaciji, druženju, zabavi i neprekidnoj interakciji, izuzetno je plodno tle za izazivanje ljubomore.

Kada nekoj vezi dođe kraj, ispitanici su potvrdili da su bivši partneri najčešće blokirani na njihovim društvenim mrežama, kako informacije o njima, ne bi dopirale i povređivale ma kog partnera.

Čak 50% ispitanika smatra da Facebook dodatno otežava raski, a narošito period nakon njega.

Možda je ovo istraživanje upravo nešto što bi trebalo da nas navede da razmislimo, kako smo dozvolili da online odnosi utiču na onaj stvarni odnos između dvoje ljudi. A kada to uočimo, možda ćemo konačno ostaviti telefone po strani i gledati se malo više u oči, pa za ljubomoru neće biti mesta.

Pročitajte i…Varaju li muškarci sa lepšim ili ružnijim ženama

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Foto: Thinkstock

Autor: T.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.