Da li je ISKRENOST najbolja taktika u vezi?

by | 26 januara, 2010

Ako novom dečku otkrijete detalje iz svoje neobuzdane seksualne prošlosti, to će verovatno olakšati vašu savest. Ali, da li je to pametno?


Iskrenost u veziPoveri mi se
Koliko je važno da budete potpuno iskreni u novoj vezi? Prvo, ako nešto iz vaše prošlosti objektivno može da ugrozi zdravlje partnera – kao što su seks bez zaštite ili korišćenje droga – onda je stvar odgovornosti i moralne obaveze da mu to kažete. Iako je iskrenost u vezi teorijski idealna, nije uvek primerena. Otkrivanje nečega ružnog iz prošlosti nosi rizik narušavanja veze. Zato morate dobro da procenite koliko je pametno da nešto kažete. Na primer, možda ste u fazi depresije i možda nije pravi trenutak da otkrijete takve epizode iz prošlosti. Ali zbog stanja u kojem se nalazite i da biste dobili podršku i izborili se sa depresijom, možda ćete izabrati da kažete istinu.

 

U potrazi za mirom
Neki ljudi osećaju potrebu da otkriju svom partneru istinu o njihovoj prošlosti, jer sami ne mogu da se pomire sa njom. Ako je to vaš slučaj, znajte da je za prihvatanje i prevazilaženje neprijatnih događaja iz prošlosti mnogo bolje da se obratite psihoteraputu, nego partneru. Kvalifikovana i nepristrasna osoba pomoći će vam da sagledate sopstvenu prošlost iz prave perspektive i procenite da li je zaista neophodno da je otkrivate partneru.

 

Procena pravog trenutka
Uprkos rizicima, otkrivanje tajni novom partneru ima i nesumnjive prednosti – mogućnost produbljivanja odnosa i ostvarivanja veće bliskosti. Ipak, prilikom saopštavanja istine moraju da se ispune određeni uslovi. Prvo, budite potpuno trezni i bistre glave (nemojte da se hrabrite alkoholom!). Recite partneru da želite da razgovarate o nekim neprijatnim stvarima iz vaše prošlosti i da očekujete njegovu podršku. Pronađite tiho i povučeno mesto na kojem možete neometano da razgovarate. Nemojte da započinjete ispovest kada ste u stisci sa vremenom. Ako je saopšteno na brzinu, vaše otkriće će delovati šokantno i nateraće partnera da se dobro zamisli. To nije dobro ni za jedno od vas.

 

Suočavanje sa reakcijom
Za neke od nas, detaljno otkrivanje prošlosti uvek će biti tabu tema. Ali, što više preuzimate odgovornost za ono što ste bili i radili u prošlosti, time će rasti vaša sigurnost i pozitivan odnos prema ovim pitanjima. Ipak, ako ne promislite dobro pre nego što saopštite partneru neku „mrlju“ iz prošlosti, sigurno ćete loše odreagovati na njegovu negativnu reakciju. Takođe, osećaćete se odbačeno i bezvredno. Zato, nemojte da reagujete emotivno: plakanje ili naglo napuštanje prostorije samo će pogoršati situaciju. Dajte partneru dovoljno vremena da prihvati ono što je čuo. Ko zna? Možda ćete svojim priznanjem aktivirati neku njegovu „mrlju“ iz prošlosti, koju će vam potom poveriti.

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.