Gastrologija: Ljubav na usta ulazi!

by | jun 17, 2013

Stara izreka glasi: „Put do srca vodi preko stomaka“. Zato, ukoliko nekog želite da zavedete koristeći svoje kulinarkske sposobnosti, bilo bi korisno da znate kakva hrana ga obara s nogu…

gastrologija

OVAN

Žestoki karakter ovog ratnika smiruje lagana hrana – povrće sa malo mesa, bez mnogo alkohola. Zeleno i crveno povrće – spanać, zelje, kupus, rotkvice i cvekla trebalo bi da se nalaze svakodnevno na njegovom meniju, jer sadrže gvožđe koje je neophodno potencijalno anemičnom Ovnu. Odgovara mu crveno voće: trešnje, višnje, crvene šljive, ribizle. Najviše voli mediteransku kuhinju: nabavite morske plodove, maslinovo ulje, beli luk i – zasučite rukave.

BIK

Pripadnici ovog znaka uglavnom su dobrog zdravlja i imaju odličnan apetit. Biku nije lako ugoditi jer je veliki gurman, a pri tom se i sam odlično snalazi u kuhinji: ukoliko vas pozove na ručak ili večeru, uverićete se da je to pravi praznik za sva čula. Odgovara mu plavo voće: šljive, grožđe, kupine i sve bobičavo voće… Najvažnije mu je da je trpeza lepo aranžirana, raznovrsna i ukusna.

BLIZANCI

Večito mladi Blizanac uvek ide u korak sa vremenom, pa prvi prihvata makrobiotiku, vegetarijanstvo i svaki drugi nutricionistički trend. Blizanci vole kuvanje, nova jela i nove recepte, ali je u pogledu hrane veoma izbirljiv. Pošto ne voli dugo da sedi za stolom, rado jede više obroka na dan. Naročito ga privlače egzotične kuhinje dalekih zemalja. Trebalo bi da jede što više povrća i voća indigo boje – patlidžan, grožđe, kupine…

RAK

Senzibilni Rak obožava kolače i slatkiše kojima ublažava ljubavne jade i životne probleme. Pošto je pravi „kućni tip“, ukoliko mu spremite domaći obrok, smatrajte da je pola posla već obavljeno. U pogledu hrane nije izbirljiv – jede sve, ali zbog osetljivog želuca trebalo bi da izbegava žestoka alkoholna pića, duvan i ljutu hranu. Rakovima se preporučuje povrće i voće sa žutom ljuskom – paprika, krompir, bundeva, banana, ananas, kruška, grejp, limun.

LAV

On je najzahtevniji znak u Zodijaku, a takav je i kad je reč o hrani. Želi samo najbolje od života, jer smatra da mu to pripada, pa je za stolom probirljiv i ceni kvalitet kao nijedan drugi znak. Ponudite Lava tartufima i kavijarom i neće vam odoleti! Hlorofil je veoma važan sastojak hrane koju bi trebalo da jedu pripadnici ovog znaka, a to podrazumeva veću količinu zelenog povrća: kelja, kupusa, cikorija…

DEVICA

Precizna Devica meri na gram svaku namirnicu u svom obroku, ali ne opravi graničenja u pogledu raznovrsnosti. Osobama rođenim u ovom znaku neophodno je mnogo povrća zbog osetljivog probavnog sistema. Devici je veoma važno da jelo bude lepo servirano, to je ono na šta će najlakše „pasti“. Pokažite da ste se potrudili i umeće to da ceni.

VAGA

Pripadnici ovog znaka trebalo bi da izbegavaju cigarete, alkohol i tešku hranu, naročito: biber, crnu kafu, čokoladu, beli šećer i so. Vagama veoma prijaju maslinovo ulje, piletina i teletina, a narandžasto voće – mango, mandarina, kajsija, dinja, šargarepa, trebalo bi redovno da se nalazi na trpezi Vaga. Spremite im egzotičnu piletinu sa voćem i otvoren vam je put ka njihovom srcu.

ŠKORPIJA

Žestoka Škorpija u svemu preteruje, a kada je hrana u pitanju, važno joj je da je dobro začinjena. Uz to, voli da popije i koju čašicu više. Ipak, preporučuje im se lagana ishrana, a od voća grožđe, kupine, šljive, bundeva, banana, ananas, kruška, limun, grejp. Škorpija redovno treba da jede povrće, naročito krompir, žutu papriku, patlidžan. Servirajte svojoj simpatiji specijalitet meksičke kuhinje (dobro začinjen čilijem) i sigurno nećete pogrešiti.

STRELAC

Pripadnici ovog horoskopskog znaka zaista uživaju u hrani i često pate od viška kilograma. Strelčevu ishranu treba obogatiti ljubičastim povrćem i voćem: patlidžanom, cveklom, bobičastim voćem i crnim grožđem. Ukoliko nije na dijeti (a često jeste!), spremite mu neki specijalitet italijanske kuhinje, najbolje bi bilo da to budu lazanje ili špagete i – daće vam svoje srce na tacni.

JARAC

Pripadnici ovog znaka veoma su skromni kad se radi o hrani – Jarac najčešće uzima samo ono što je neophodno. Za njega je idealna bela hrana – sir, mleko, piletina… Povrće i voće koje se naročito preporučuje Jarcu jesu spanać, rotkvice, cvekla i crveno grožđe. Sasvim sigurno će ga oduševiti neki specijalitet od testa, poput njoka sa četiri vrste sira.

VODOLIJA

Pripadnici ovog znaka često su ljubitelji vegetarijanske i makrobiotičke kuhinje. Iako ne postoje ograničenja u pogledu ishrane, osim onih koje sama sebi nametne, Vodolija bi trebalo da jede povrće i voće svih vrsta, osim onog koje je kiselo. Idealan obrok za zavođenje Vodolije bio bi onaj koji sadrži mnogo raznovrsnog povrća ili neki specijalitet od soje.

RIBE

Zbog izuzetno dobrog apetita, među Ribama ima mnogo gojaznih ljudi. Veoma im prija sveže i kuvano povrće i voće indigo i plave boje: patlidžan, šljive, grožđe, kupine… Nisu mnogo izbirljivi kada je hrana u pitanju, važno im je da je ukusna, dobro začinjena i – da je ima dovoljno. Uz obrok obavezno servirajte i neko dobro piće.

Autor: Life Content

Tagovi: