Kako oprostiti prevaru u vezi…

by | 3 juna, 2009

Dakle, varao vas je. Poniženje koje ste doživeli može da se uporedi samo sa udarcem u stomak, boli i muka vam je. Odjednom sve izgleda drugačije, ne funkcionišete na poslu, ne spavate, preterano jedete ili uopšte nemate apetit. Muči vas pitanje – zbog čega je to uradio?
Onog momenta kada preljubnik pokuša da se opravda, kada vidite da mu je stalo do vas, a ne do one druge, kada vidite da se kaje – sama od sebe nameću se nova pitanja. Šta sad? Oprostiti mu i zaboraviti? Kako? Ako je jednom to uradio, opet će! Ponos vam ne dozvoljava da pređete preko svega i nastavite vezu kao da se ništa nije desilo.

lepota i zdravlje kako oprostiti prevaru da li vas vara prevara


Ako vam je za utehu, niste sami. Istraživanja potvrđuju da 22% muškaraca i 13% žena ima neku „šemu“ van stalne veze. Oni koji su srećni u svojim monogamnim vezama danas su retkost.

 

Kriza se može prevazići

Dobra vest je da parovi čija se veza zasniva na snažnim osećanjima mogu da prevaziđu prevaru. Štaviše, oni je tako i učvršćuju stavljajući tačku na taj događaj – jednom za svagda. Krizu postepeno rešavaju i postaju jači nego ranije. Naravno, uvek postoje promiskuitetni partneri kojima prevara ne znači ništa, i koji će varati i dalje. Držite se podalje od takvih. Oni se ne menjaju i donose samo bol i nevolju.


Ima li nade?

Nabrojaćemo pet znakova koji pokazuju da „uhvaćen na delu“ ne mora da bude hronična bolest varanja, i da za vašu vezu još uvek ima nade:

1. Iskreno se kaje i teško mu je zbog toga što je uradio. Osećate da ono što govori zvuči istinito. Ako prihvati potpunu odgovornost i krivicu, verujte svojim osećanjima.

2. Prekinuo je sve veze sa onom drugom.

3. On je osoba na koju možete da se oslonite, ma kakav problem da imate. Privržen vam je i odan – ponovo.

4. Spreman je da ide u bračno savetovalište ili kod psihologa. U stanju je da se promeni i učini sve da veza opstane.

5. Vodite duge, iskrene razgovore o onome što se desilo, o razlozima koji su doveli do prevare, jer u vezi punoj ljubavi i razumevanja oba partnera snose krivicu. Da li vi ispunjavate očekivanja, da li radite na tome da vaša zajednica uspe ili je shvatate „zdravo za gotovo“? Odnos sa drugom osobom isto je kao i negovanje živog bića – onog momenta kada prestanete da ga „hranite“, odnos zamire. Zato razmislite koliko krivice za prevaru snosite vi.


On to radi ponovo

Ipak, pazite dobro u slučaju da brzo pređete preko svega i oprostite mu. Postoji verovatnoća da će to druga strana protumačiti kao zeleno svetlo da može da nastavi po starom. A kako da prepoznate da se dešava ono najgore, da vas opet vara?

Evo nekoliko znakova koji bi mogli da probude sumnju:

Često ostaje do kasno: Svako njegovo putovanje je neplanirano i nikada vas ne zove da mu se pridružite. Provodi sate i sate baveći se hobijem koji ne podrazumeva i vaše učešće. Misteriozni pozivi, pogotovo noću…

Kada neko prekine vezu čim čuje vaš glas.

Intimni momenti su se drastično proredili.

Partner je distanciran i ćutljiviji nego obično.

Ako prepoznate neke od ovih situacija, pripremite sebe na to da ćete možda opet biti žrtva prevare, ali nemojte je očekivati. Ne možete ostatak života provesti sumnjajući.


Zaštitite sebe

Ako ste rešili da partneru oprostite prevaru, onda neka bude tako. Tek ako imate čvrste dokaze, a ne samo ako sumnjate da vas ponovo vara, reagujte. Ukoliko opet otkrijete aferu, vreme je da zaštite sebe kako vam ne bi potpuno slomio srce. Prekinite sa tom osobom, krenite dalje i ne dopustite da vam pokvari sliku o ljubavi. Ne smete da upadnete u klopku misleći da su svi muškarci isti. Postoje i oni koji ne varaju svoje devojke! Ostavite bes i tugu iza sebe, ne dozvolite da loše iskustvo utiče na novu vezu, ali ni na vaše psihičko stanje. Zadržite pozitivan stav i veru u budućnost.


To je samo vaša odluka

Sve u svemu, ako je partner jednom bio neveran, ne znači da će biti opet. Oprostiti i nastaviti dalje jedna je od opcija. Ako ste prevareni, a mislite da biste vas dvoje ipak uspeli ukoliko svojoj ljubavi date šansu, pružite je. To je vaša odluka. Ali zapamtite, to je rizik koji ste svesno preuzeli i zato ne dozvolite da paranoja i sumnja zavladaju vašim životom. U isto vreme obratite pažnju na njegovo ponašanje, tako ćete znati u kojem pravcu je rešio da nastavi – sa vama ili bez vas.

 

Tekst: Sanja Klipa-Gavanski; Foto: Dreamstime

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.