Leptirići u stomaku: Kako zaljubljenost utiče na naš organizam?

by | 7 decembra, 2013

Da li ste se ikada tako ludo zaljubili da ste bili slepi, bez koncentracije i ponekad blesavi? Naučnici objašnjavaju zašto se tako ponašamo.

love

1. Sigurno znate onu uzrečicu da nas ljubav čima pomalo glupima. Ipak, ne radi se o tome da gubimo pamet već zbog zaljubljenosti nismo fokusirani na sve drugo što trenutno radimo u životu. Kada se zaljubimo teško nam je da se koncentrišemo se na druge obaveze jer većinu vremena razmišljamo o osobi koja je ušla u naš život, objašnjavaju naučnici.

2. Ljubav nas čini pozitivnijima i srećnijima. Da, naučnici su to dokazali uz pomoć snimaka magnetne rezonance koje pokazuju da se tada uključuju delovi mozga koji, na primer, reaguju kada zavisnici uzimaju narkotike i super se osećaju. Zaljubljenost donosi osećaj euforije, kao da smo na vrhu na sveta i ne postoje nepremostive prepreke, objašnjavaju stručnjaci.

3. Još jedno otkriće je da nas zaljubljenost čini otpornijima na bol. Istraživanje na Univerzitetu Stanford pokazalo je da se zbog tog lepog osećaja u mozgu uključuju područja koja inače stimulišu i lekovi protiv bolova. Čak i držanje za ruke s voljenom osobom može ublažiti bol.

4. Ni veliki mačo frajeri ne mogu da izbegnu neke posledice zaljubljenosti, a jedna od njih je sporije hodanje. Istraživanja pokazuju da muškarci usporavaju korak tako da bi bili uz svoju partnerku i prilagodili joj ritam.

5. Jedna od najromantičnijih saznanja sigurno je ovo: zaljubljeni parovi toliko osećaju jedno drugo da srca počinju da im kucaju istim ritmom.

6. Menja se i ton glasa kod razgovora. Žene tako nesvesno povisuju svoj glas kako bi bile ženstvenije i privlačnije partneru.

7. Ljubav nas čini slepima, to smo već čuli. Evo zašto: kada nas neko potpuno očara to ima veliki intenzitet, čak toliko da nam inače jako atraktivne osobe više tako ne izgledaju.

8. Ljubav nas čini i hrabrijima. Studije su pokazale da smo na krilima ljubavi spremniji da se uhvatimo u koštac s nekim opasnim i rizičnim situacijama, i to gledamo kao vrlo romantično ponašanje.

9. Zaljubljenost možemo videti i u čovjekovim očima jer je dokazano da imamo „veći pogled“ odnosno raširenije zenice kad volimo.

Izvor: Tportal.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.