Categories Ljubav

Ljubomora i svađa kao dokaz ljubavi?!

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina “Lepota i Zdravlje”

Čini mi se da se u partnerstvu više energije ulaže u dokazivanje ljubavi negu u intenzitet ljubavi. Partneri su previše često fokusirani na male znakove ljubavi koje dobijaju, umesto na one koje daju. Sve češće u poslednje vreme, na razne načine, prisustvujemo i svedoci smo izvitoperenom pogledu na ljubav i želji da se kroz nekakve manipulativne metode dokaže njeno postojanje, kao i intenzitet. 

Danas se na ljubomoru gleda kao na mernu jedinicu za ljubav i često se krivo shvata: Što je partner više ljubomoran – to me više voli. Koliko ima istine u ovome? Nimalo. Ljubomora se javlja u dva slučaja, na početku veze i na kraju. U oba slučaja je znak nesigurnosti osobe koja je ispoljava. Niko me ne može ubediti da je neko ljubomoran iz ljubavi, ili zato što mu je mnogo stalo do te osobe. Po mom mišljenju osobu koja ispoljava ljubomoru, u takvo stanje stavlja subjektivni osećaj da bi mogao biti izrugan od strane partnera, prevaren ili na neki način oštećen, a kao takav ,njegov ego ne bi to podneo. Tako da po meni ljubomora je pokazatelj stanja ega i samosvesti da se osoba nosi sa problemima. Što je veća ljubomora to je manja sposobnost osobe da prebrodi konfliktne situacije.

Foto: Pixabay

Hajde prvo da razjasnimo konflikt kao takav. U najužem shvatanju konflikt predstavlja sukob različitih, suprotnih motiva. To je rezultat dinamičkih psihičkih zbivanja i zato izaziva frustraciju, posebno ukoliko su suprotnosti veće, a prepreke za njihovo ispoljavanje teže. Ako ovu definiciju apliciramo u muško-ženske odnose, dobićemo situaciju u kojoj jedan od partnera želi jedno, a drugi nešto sasvim drugo. Dakle, konflikt je sukob dve želje. Koji kao takav je sasvim normalan i poželjan, međutim, problem nastaje onda kada osoba konflikt poistovećuje sa osećanjem ljubavi.

Pročitajte i… Odložite krunu, dame! Princ na belom konju neće doći…

Kliknite na sledeću stranu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA