Muškarci odgovaraju: Da li manjak novca u džepu utiče na njihovo samopouzdanje?

by | 25 februara, 2017
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina „Lepota i Zdravlje“

Juče sam sa drugaricama otvorila debatu na temu uzročno-posledične veze između finansijskog stanja nekog muškarca i njegovog samopouzdanja. Nizala su se mnoga pitanja i nedoumice, poput: Da li će muškarac odbiti viđanje sa devojkom zato što nema novca? Da li će zbog tankog novčanika biti isfrustriran, a isfrsutiranost pokazivati kroz nezainteresovanost ze lepši pol? Da li će ga manjak novčanih sredstava podstaći na ambicioznost ili na prihvatanje činjenice i ne preduzimanje nikakvih koraka?

Već izvesno vreme sam u svoju „politiku življenja“ uvela jedan, za mene novi, fenomenalni metod uz pomoć kojeg se daleko bolje nosim sa pojedinim činjenicama. kada si mlada, zelena jedino ti je važno da tvoj potencijalni frajer ima holivudski osmeh, telo kao maneken, crnu kosu i zelene oči. Ne mora ništa posebno da kaže, ne mora da bude mnogo ni pametan, sve dok je lep. Ali kako ti broj godina raste, tako ti vremenom i očekivanja rastu, ali ne ona negativna očekivanja koja bi se bolje opisala pridevom – kriterijumi – nego, jednostavno, vremenom shvatiš da od lepote niko nije naučio ništa novo, da lepota ne zasmejava i da sa lepotom ne možeš da platiš račune. Tako da vremenom ti izgled postane manje bitan.

Foto: Pixabay.com

Kako ti vreme donosi druge sitacije i očekivanja, tako ti donosi i raznorazne situacije sa kojima počneš neminovno da se susrećeš, zato sam uvela metodu koja se zove PITAJ! Kada ti nije jasno zašto te frajer ne zove posle dejta, a uredno se javlja u vidu lajkova na društvenim mrežama ili u vidu Insta pregleda, a tebe takva situacija žulja, ti lepo pitaj. Ako vidiš da je muškarac zainteresovan za tebe, ali nikako da te pozove na kafu i u bioskop ti lepo pitaj. Kao na času u školi kada ne razumeš gradivo. Back to childhood! Život ne bira.

Zato sam ja kao i svake nedelje, kontaktirala četiri druga i postavila im pitanje: „Da li manjak novca u džepu utiče na samopouzdanje muškarca? I evo šta su oni odgovorili:

Pročitajte i… Odložite krunu, dame! Princ na belom konju neće doći…

Kliknite na sledeću stranu…

Foto: Pixabay.com

Istok: 
Evo ukratko: Da li će neki muškarac biti iskompleksiran, to ima veze sa tipom ličnosti, a ne sa novcem, stanjem na računu ili u novčaniku. Da li novac može da stvori kompleks niže vrednosti u poređenju sa nekim ko više zarađuje? – Moze ako je takav tip ličnosti ( kompleksi-složenice-nerazjašnjeni lični emotivni stav prema određenoj stvari u sopstvenom životu). Veličina ,snaga ličnosti dolazi do izražaja onog trenutka kada smo lišeni pogodnosti u životu. Što bi značilo da, ukoliko neko nema dovoljno ili manje novca od nekog drugog muškarca, ne mora nužno voditi u kompleks i osećanje manje vrednosti ako je ličnost kompletna i zadovoljna sobom.

Zapad:
Naravno. Da li si se ikada zapitala zašto momak nekad izbegava piće? Odgovor je jednostavan. Kad izbegavaš da se vidiš sa devojkom jer imaš 150 dinara u džepu i slažeš kako imaš bitne i hitne obaveze ne bi li ostao kod kuće je apsolutno poražavajuće. Naravno da ubija. Još kad pored minusa na računu nemaš ni auto, onda je to dodatna stvar koja utiče na samopouzdanje. I naravno nije samo stvar plaćanja pića ili večere, veza izuskuje dodatne troškove poput poklona, godišnjice, i ostalih propratnih stvari.

Pročitajte i… Šta ako se naviknem na samoću?

Foto: Pixabay

Sever:
Utiče na samopouzdanje jako, ali to ne znači da će ga apriori odvesti u iskompleksiranost, ali da mu neće biti svejedno, neće. Tada možete da očekujete od muškarca da bude povučen, da izbegava vezivanje. Takvi muškarci najčešće ulaze u veze na jedno veče jer više od toga ne mogu i nisu u stanju da ponude. Gube zaštitničku moć, gubi se uloga muškarca koju bi on trebalo da ima u muško-ženskom odnosu. On više nije i ne može biti lider, niti stub porodice.

Jug: 
Ako uzmemo u obzir da je muškarac oduvek imao ulogu da „nabavi“ hranu i da je donese, dok je žena bila ta koja je pripremala hranu što se dalje apliciralo u savremeno društvo onog trena kada je muškarac bio taj koji je zarađivao za celu porodicu, dok je žena bila ta koja je bila zadužena za dom i decu. A onda se sve to promenilo. Žene su shvatile da bi i one mogle da zarađuju, počele su da rade, da budu uspešne u svetu muškaraca, što je na mnoge muškarce delovalo obesrabrujuće. Zato sada imamo mnogo nezaposlenih momaka koji i danas uzimaju džeparac od mame i tate, igraju kladionicu jer veruju da je moguće doći do novca preko neći jer ne veruju u sebe, a poslednja stavka koja se uklapa u ovakav opis jeste da su takve osobe najčešće singl. Nemaju uslova finansijski da budu u vezi, što je u redu kada si klinac i kada imaš opciju da devojku izvedeš samo u šetnju ili da je povedeš ispod mosta da je poljubiš, ali kda se od tebe očekuje da izneseš celo domaćinstvo, a ti veruješ da nisi dovoljno sposoban tada nastaje problem.

Pročitajte i… Sve mi možemo biti Elizabet Gilbert! Ovih 9 stvari sam naučila zahvaljujući njoj


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Jedno reagovanje na “Muškarci odgovaraju: Da li manjak novca u džepu utiče na njihovo samopouzdanje?”

  1. Brankica Treskavica, novinarka kaže:

    Ovaj tekst me je podsetio na nešto što je Branislav Lečić rekao u intervjuu, koji sam s njim radila za stoti broj „Lepote i zdravlja“. Prošlo je skoro osam godina, a ove njegove reči su jako aktuelne:
    Suština ljubavi više ne može da funkcioniše kao u romanima, gde njih dvoje nemaju ništa, ali se vole. Danas, kad nemate novac u džepu, osećate se impontentno, bez obzira da li ste muškarc ili žena. Taj aspekt ne možemo da potcenimo, ali je nužno postaviti pitanje ravnoteže i vrednosnog sistema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.