Naučite kako da reagujete u svađi

by | 22 maja, 2012

Koliko ste puta rekli ili uradili nešto, a kasnije zažalili? Zašto kod svađanja gubimo kontrolu i često kažemo i ono što ne mislimo? Važno je da znate kako da se iskontrolišete. A to je najteže!

Kada ćutati a kada reagovati?

Nekad čak nije potrebna ni prava svađa da se zaključe neke stvari. Fascinantno je koliko ljudi znaju da budu uporni i tvrdoglavi sa svojim argumentima ne razmatrajući uopšte opciju da možda greše. Ili, ne daj Bože, da saslušaju i drugu stranu priče. Opravdavati se, svađati ili ćutati? Naravno, zavisi od situacije. Ako se blati vaše ime, govore neistine i laži, svakako da ćutnja nije dobra.

Znati slušati

Iako svaki problem i svaka svađa zahtevaju drugačiji pristup i rešavanje, postoje neka univerzalna pravila po kojima se uspešno može rešiti većina problema. Prvo i osnovno: znati slušati! Svaki čovek ima pravo na svoje mišljenje i nije u redu drugima prebacivati ukoliko misle drugačije od vas.

Bez vređanja, posebno u javnosti

Svađe s partnerom pokušajte da izbegnete pred prijateljima i u javnosti. Ne skačite s teme na temu i ne vređajte. Ako shvatite da ste krivi – priznajte svoju grešku i ispravite je ukoliko je moguće. Budite bistri i pametni u takvim situacijama, ne zanemarite svoje ja, a istovremeno komunicirajte, argumentujte i prepoznajte kad šta treba reći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.