Categories Ljubav

Pet razloga da imate decu

Deca su ukras sveta, smešna su i veoma inspirativna. S njima nikad nije dosadno, oni će vam pomoći da se sprijateljite sa drugim ljudima, daće vam temu za razgovor sa partnerom u kući.

foto: pixabay
foto: pixabay

Ljudi koji imaju dosta dece, navešće vam popriličan broj razloga zašto ih imaju. Pročitajte pet najčešćih koje mogu da potvrde svi roditelji.

1. Deca su ukras sveta
Svako dete je lepo, svako na svoj način. Čak ako i pomislite da neko dete i nije tako lepo, savest će vam reći da je ono svom roditelju najlepše. Čistita dečijeg lica i bistar nevin pogled ne može biti ništa drugo nego prirodna lepota. Zar nije divno imati prirodnu lepotu u svom domu?

2. Vodite novi socijalni život
U vreme kad razmišljate o roditeljstvu, a to je u proseku oko 30 godine starosti, već ste stekli određeni broj prijatelja, u školama i na fakultetu. Nekima od njih već ste dosadni, a poneki od njih – nerviraju vas. Vreme je da se potraže novi ljudi, novo društveno okruženje. Kad imate decu, nove ljude, prijatelje, srećete u obdaništu, u zabavištu, na školskim kapijama, roditeljskim sastancima. Dakle, deca će vam pomoći da vodite novi socijalni život.

3. Nove teme za razgovor sa partnerom
Deca su inspiracija. O njima možete da pričate sa prijateljima, sa partnerom, a da teme uvek budu aktuelne. Čak i u najranijem detinjstvu kad se samo smejulje iz kreveta, deca vas prosto navode da mislite pozitivno. Dečije odrastanje i vaspitanje dece okupiraće vaš mozak više nego bilo koji poslovni problem – sa partnerom ćete radije da pričate o deci nego o stresu u firmi. Klinci vam daju objašnjenje zašto ne treba uvek da žurite, daju vam puzlu koja vam ponekad nedostaje.

4. Deca su izvor smeha
Čak i kad vam se učini da nemate razloga za smeh, dete će vas nasmejati. „Deca lupaju“, čućete često, ali će malo ko da dopuni rečenicu i kaže „Tako sam se slatko nasmejala kad je moja kćerka…“ Dečiji svet ne funkcioniše kao svet odraslih, deca nemaju količinu informacija koju imao mi, odrasli, zato je njihov svet čaroban i često smešan. Način na koji interpretiraju svoja saznanja, nama je često smešan. Prija nam to, zato i kažemo da su deca izvor smeha.

5. Deca menjaju redosled prioriteta
Pre nego što dobijete decu, stalno sebi postavljate mnoga filozofska pitanja, o životu, o smrti, o samoubistvu, o smislu i besmislu, zašto nešto radimo ili zašto ne radimo… Kad postanete roditelj, sve je manje filozofskih tema koje vas okupiraju, sve više razmišljate o praktičnim životnim stvarima. Deca postaju suština i smisao vašeg života i sve je podređeno njima i njihovim potrebama. U tim odgovornim obavezama pronalazimo i menjamo životne prioritete.

Zato,nemojte da se dvoumite, da li treba ili ne treba da postanete roditelj. Postanite, vi to zaslužujete. Naravno, ponekad ćete i zažaliti zbog ove odluke, ali je mnogo više situacija i razloga koji će opravdati vašu ulogu roditelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA