Poznate ličnosti koje su se venčale s rođacima

by | 13 januara, 2016

U današnje vreme teško je zamisliti da se dve osobe koje su bliski rođaci venčaju, a brak među rođacima zakonski je zabranjen širom sveta, a isto tvrdi i religija. Tako je, na primer, prema načelima Srpske pravoslavne crkve, brak između dvoje ljudi različitog pola dozvoljen je posle četvrtog kolena krvnog srodstva.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Međutim, nije oduvek bilo tako, i u neka stara vremena sasvim normalna pojava bilo je venčanje srodnika, te su razni vladari pred oslatar stajali sa svojim, bližim ili daljim, sestrama. Zabrana venčanja među rođacima nastala je tek u devetnaestom veku, mada, verovali ili ne, danas u SAD postoji čak šest država koje dozvoljavaju brak između srodnika prvog kolena, ali pod određenim uslovima. Na primer, u Arizoni, Ilinoisu i Indijani možete da se udate za svog bliskog rođaka ako ste oboje stariji od 65 godina ili jedno od vas ne može da ima decu.

I među poznatim ličnostima ima onih koji su se venčali svojim rođakom.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Kevin Bejkon i Kira Sedžvik
Glumački par u braku je više od dve decenije, a tek nedavno, pre nekoliko godina, otkrili su da su u srodstvu. Oni su rođaci devetog kolena, a ovu informaciju saznali su na veoma neobičan način. Oni su, naime, gostovali u televizijskoj emisiji “Pronađi svoje korene”, gde se, na osnovu DNK uzorka radi njihovo porodično stablo. Uvereni da znaju sve jedno o drugom šokirali su se kada su saznali da su rođaci. Inače, oni imaju dvoje dece iz dugogodišnjeg braka punog ljubavi.

Koje su još poznate ličnosti bile u braku s rođacima  pogledajte na sledećim stranama…  

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Princ Vilijam i Kejt Midlton
Istraživači biografije kraljevske porodice otkrili su da su oni daleki rođaci, u petnaestom kolenu, tako što su povezani preko familije Ferfaks iz 16. veka koju su činili potomci kralja Edvarda III.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Princ Filip i kraljica Elizabeta II
Engleska kraljica udata je za svog veoma bliskog rođaka. Princ Filip je, naime, njen rođak iz drugog kolena, odnosno, kralj Danske Kristijan IX, je njihov zajednički pradeda.

Foto: PrintScreen

Foto: PrintScreen

Džeri Li Luis 
Poznati američki kantri pevač bio je majstor skandala u svoje vreme što je značajno i negativno uticalo na njegovu muzičku karijeru. On se u svojoj 22 godini oženio, a da se pritom nije razveo ni od prethodne žene. Međutim, to nije sve, njegova nova žena bila je zapravo njegova rođaka iz prvog kolena, odnosno sestra od rođene tetke, koja je tada, što je dodatno sve šokiralo, imala samo 13 godina. U javnosti se zbog ovoga podigla velika prašina i on je izgubio medijsku naklonost, zbog čega je otkazana i njegova turneja te godine nakon samo tri održana koncerta.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Edgar Alan Po i Virdžinija
Čuveni pisac oženio se svojom veoma bliskom rođakom iz prvog kolena, Virdžinijom, kada su imali samo 13 godina. Ova priča imala je tužan kraj, jer je Virdžinija od posledica tuberkuloze postala invalid, a potom i preminula. Edgar je njoj i njihovoj ljubavi posvetio pesmu Anabel Li.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

I među istorijskim ličnostima ima onih koji su se vnčali svojim rođacima, pa je tako Albert Ajnštajn nakon razvoda od Mileve Marić oženio svoju sestru od rođene tetke, Elzu Lovental. Otac teorije evolucije, Čarls Darvin, takođe je oženio sestru od tetke, Emu Vedžvud, koja mu je rodila desetoro dece. Johan Sebastijan Bah i Marija Barbara Bah su, takođe bili rođaci, kao i i Frenklin i Elenor Ruzvelt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.