Tajne ženskog orgazma: Vrhunac užitka menja se s godinama

by | 14 avgusta, 2013

Orgazam kod žene nije automatski doživljaj, kao što je kod muškarca, već je doživljaj koji se godinama razvija, dopunjava, izgrađuje. Usko je povezan s brojnim i složenim psihičkim i telesnim promenama u kojima se ogledaju osećanja ljubavi.

orgazam-godine

Brojni faktori utiču na orgazam, a vrlo često i sprečavaju doživljavanje vrhunca. Saznajte kako se polni užitak žene menja u zavisnosti od psihičkih i telesnih promena tokom života.

Od 15. do 25. godine

U mlađoj životnoj dobi tek poneka žena uspe da u potpunosti dostigne vrhunac, te prva seksualna iskustva uglavnom nisu propraćena doživljajem orgazma.

U ovim godinama, polni odnos nije uvek dokaz ili posledica ljubavi, nego je i sredstvo za sticanje samopouzdanja, a vrlo često i znak otpora i pobune protiv roditeljske strogosti.

Velike prepreke za doživljavanje orgazma su nedostatak iskustva, osećaj krivice i straha. Osim toga na doživljaj seksualnog iskustva uveliko utiču vaspitanje, vera, moralne vrednosti.

Od velikog uticaja je i strah od trudnoće, a važan činilac je razlika u vremenu koje je potrebno ženama i muškarcima da dostignu vrhunac.

Od 35. do 45. godine

Za seksualni život ovo su zlatne godine jer je žena na vrhuncu seksualne moći. Bračni život, ekonomska i društvena stabilnost daju joj osećaj sigurnosti i samopouzdanja. Osim toga, više nema straha od neželjene trudnoće tako da žena može voditi ljubav bilo gde i kada to želi.

Žena u zrelom dobu zna šta hoće, nema kočnica iz mladosti, ume da objasni šta joj se sviđa i ima hrabrosti da kaže ne. Veliki broj žena upravo u ovim godinama doživljava „pravi“ orgazam.

Ipak, postoj i određene „kočnice“ – žene su pretrpane porodičnim i poslovnim obavezama. Naime, ovo su godine kada svaka žena treba da se dokaže na profesionalnom planu, ali istovremeno i da zasnuje porodicu.

Stres, umor, teskoba povezani sa željom da se da sve od sebe u svim područjima života ponekad onemogućavaju ženama da se opuste, sprečavaju osećaj zadovoljstva i smanjuju želju za vođenjem ljubavi.

Nakon 50. godine

Oko 50. godine žena ulazi u menopauzu, te i ovulacije nestaju. Telesne promene su očigledne, a uzrok tome je i lučenje hormona koji negativno utiču na želju za seksom.

U zavisnosti od polnog doživljaja, žene u menopauzi mogu se podeliti u dve grupe. One srećnije, koje su nažalost u manjini, otkrivaju zadovoljstva seksa kakva nisu upoznale tokom celog života. Ipak, većinu žena pogađaju nuspojave smanjenog nivoa estrogena koje nisu nimalo prijatne, a menopauzu doživljavaju kao gubitak ženstvenosti.

Autor: Life Content

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.